Idete na medicinski potpomognutu oplodnju? Evo što kažu znanstvenici kad je najveća šansa za uspjeh

Baveći se tajanstvenom vezom između godišnjih doba i uspjeha medicinski potpomognute oplodnje, nedavna australska studija otkriva da jajašca prikupljena tijekom ljeta imaju veću stopu rađanja živog djeteta u usporedbi s drugim godišnjim dobima.

Branimir Vorša | 10.07.2023. / 15:01

Umjetna oplodnja
Umjetna oplodnja (Foto: Getty Images)

Nedavno istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je vezu između uspjeha in vitro oplodnje (IVF) i sezone u kojoj se prikupljaju jajne stanice. Istraživanje je pokazalo da je izvantjelesna oplodnja najuspješnija kada se jajašca sakupljaju tijekom ljetnih mjeseci. Studija se usmjerila na vrijeme prikupljanja jajnih stanica, a ne na stvarni prijenos zamrznutih embrija u majku.

Rezultati istraživanja pokazali su da ako se jajašca vade ljeti, stopa živorođenih je 31 posto. S druge strane, ako se jajašca sakupljaju u jesen, stopa živorođenih pada na 26 posto. Jajašca prikupljena zimi i u proljeće bila su između ove dvije stope uspjeha. Studija vezana za to objavljena je u časopisu Human Reproduction.

Beba, ilustracija U Velikoj Britaniji rođena prva beba s DNK od tri roditelja

Treba napomenuti da prethodne studije o stopama uspješnosti izvantjelesne oplodnje nisu pronašle dosljedne utjecaje godišnjih doba na prijenos embrija, implantaciju, trudnoću ili stopu živorođenih. Međutim, ova posebna studija naglašava važnost sezone tijekom sakupljanja jajašaca.

Većina studija koje su se bavile stopama uspješnosti IVF-a bavila se prijenosima svježih embrija... Zbog toga je nemoguće odvojiti potencijalne utjecaje čimbenika iz okoliša, kao što je godišnje doba. i sunčanih sati, na razvoj jajne stanice i na implantaciju embrija i rani razvoj trudnoće, objašnjava dr. Sebastian Leathersich, ginekolog u australskoj Memorijalnoj bolnici King Edward.

U danima s više od 10 sunčnih sati i 28 posto veća vjerojatnost za pozitivan ishod

Znanstveni tim analizirao je podatke iz jedne klinike za neplodnost u Perthu, koji se sastoje od osam godina vrijednih informacija i 3657 prijenosa zamrznutih embrija. Njihovi su nalazi pokazali da su embriji prikupljeni u danima s više od 10 sunčanih sati imali 28 posto veću vjerojatnost da će rezultirati živim rođenjem u usporedbi s onima prikupljenim u danima s manje od 7 sunčanih sati. Iznenađujući, čini se da dnevna temperatura nije utjecala na ishod.

Važno je napomenuti da je ova studija retrospektivna i ne može utvrditi izravnu uzročno-posljedičnu vezu. Međutim, slična studija provedena na sjevernoj hemisferi 2022. godine podupire ideju da godišnje doba i temperatura u vrijeme preuzimanja jajašca mogu značajno utjecati na kasniju stopu živorođenih.

Primjerice, jajašca prikupljena tijekom ljeta u Bostonu imala su 42 posto veću vjerojatnost da će rezultirati živim rođenjem od onih prikupljenih zimi. Osim toga, jajašca prikupljena u najtoplijim danima imala su 34 posto veću šansu da dovedu do živog rođenja u usporedbi s jajašcima prikupljenim u najhladnijim danima.

In vitro oplodnja, ilustracija Rođene prve bebe u čijem je stvaranju sudjelovao neočekivani pomagač

Što su pokazale druge studije dosad?

Ta otkrića sugeriraju da godišnje doba može utjecati na funkciju jajnika osobe, ali ne nužno i na prijemljivost majke ili rani razvoj fetusa. Dvije studije razlikuju se u pogledu toga je li temperatura okoline ili trajanje jakog sunca važniji sezonski čimbenik, koji utječe na preuzimanje embrija. Razmatraju se i potencijalni mehanizmi poput vitamina D ili proizvodnje melatonina.

Autori nove studije priznaju da možda postoje i drugi čimbenici u igri, kao što su razlike u aktivnosti, prehrani i načinu života kroz godišnja doba, kao i potencijalni zagađivači okoliša koji bi mogli utjecati na kliničke ishode.

Iako još uvijek postoji mnogo pitanja, autori nove studije sugeriraju da bi pacijentice koje se podvrgavaju IVF-u mogle razmotriti sakupljanje jajnih stanica tijekom ljetnih mjeseci kada su dnevni sati duži.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti