Novo pametno rješenje iz Solina: Include predstavio postaje za mjerenje kvalitete zraka

Mjerne postaje Aerys omogućit će pristupačnu i jednostavnu instalaciju velikog broja jedinica, čak i na razini gradskih četvrti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.10.2021. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Solinska kompanija Include predstavila je rješenje koje bi trebalo pomoći gradovima u praćenju kvalitete zraka. Riječ je o postaji za mjerenje kvalitete zraka Aerys koja je dostupna u tri varijante (P, G i X) koje bi se mogle postaviti na lokacijama na kojima se okuplja veći broj ljudi poput parkova, škola, trgova i drugih lokacija.

Model Aerys P omogućuje mjerenje koncentracije lebdećih čestica koje predstavljaju najveći izvor onečišćenja. Model Aerys G mjeri koncentracije NO, NO2 i O3 plinova, dok Aerys X obuhvaća mjerenje lebdećih čestica, otrovnih plinova i osnovnih atmosferskih uvjeta.

Ivan Mrvoš Hoće li ovi genijalni hrvatski izumi obilježiti svjetske gradove budućnosti? "Ovo nam daje motivaciju da budemo još bolji"

Kako su iz Includea komentirali za Zimo, ove postaje nisu zamjena za profesionalne mjerne postaje, ali njihova pristupačna cijena omogućuje instalaciju velikog broja jedinica koje u zajedničkoj mreži pružaju relevantne informacije o kvaliteti zraka na značajno većem broju lokacija.

Dosadašnji proizvodi tvrtke instalirani su u 59 zemalja svijeta, tako da s Aerys mjernim postajama ciljamo na ista tržišta, kažu iz Includea, no naglašavaju kako i u Hrvatskoj postoji veliki potencijal za instalaciju ovakvih sustava, pogotovo jer mnoge sredine nemaju nikakvog sustava za mjerenje.

Prve sustave isporučuju u Rim, gdje se upravo dovršava izgradnja pametnog trga na kojem će također biti instalirane i Includeove klupe Steora.

Podaci dostupni svima

Podaci koje prikupljaju mjerne postaje od velike su važnosti jer zahvaljujući njima gradovi dobivaju uvid u izvore onečišćenja i njihovu učestalost, dok sami građani dobivaju informacije o stanju kvalitete zraka u pojedinim četvrtima. Cilj je da građani imaju uvid u podatke te da se poveća svijest o kvaliteti zraka koji udišemo, objasnili su iz Includea. Na proizvodu je ugrađena QR oznaka s NFC tagom, putem koje je moguće očitati podatke koje senzor mjeri u trenutku očitanja. Svi podaci također se obrađuju vizualno putem posebne Solos platforme razvijene upravo za pametne gradove.

Što se budućnosti tiče, Include nastavlja u smjeru razvoja novih rješenja te upravo rade i na realizaciji novog financiranja kako bi s novim proizvodima otvorili što veći broj inozemnih tržišta i nastavili skaliranje poslovanja.

Slika nije dostupna Prva Includeova pametna 5G klupa postavljena u Zagrebu

Include je prije dvije godine krenuo s transformacijom od kompanije prepoznatljive po pametnim klupama Steora u tvrtku koja razvija napredna rješenja s ciljem rješavanja nekih od najvećih globalnih izazova. Nakon klupa uslijedili su Terra spremnici otpada koji doprinose učinkovitom upravljanju otpadom, a sljedeći korak u tom smjeru napravili su s mjernim postajama Aerys.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti