Očajni roditelju djecu šalju na odvikavanje: Ova je igra "poput heroina"!

Fortnite je počeo upravljati životima neke djece i njihovih roditelja – djeca igraju i po 12 sati dnevno, slabo spavaju, manje uče i misle samo o ovoj igri.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2018. / 17:35

Videoigre (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Ako su vaša djeca u posljednje vrijeme neispavana, imaju lošije ocjene u školi i konstantno vise na mobilnim uređajima, računalima ili konzolama, jedan od uzorka njihovih, a i vaših problema mogao bi biti Fortnite. O ovoj smo igri, njenoj ovisnosti i popularnosti više puta pisali, no čini se kako je broj ovisnika o ovoj igri i dalje u porastu, zbog čega sve više djece završava na odvikavanju od Fortnitea i digitalnoj detoksikaciji.

A koliko je opasan Fortnite i koliko je zavladao životima djece, ali i odraslih (naime, sve je veći broj razvoda za koje je jedan od krivaca upravo i ova igra), najbolje možemo vidjeti na primjeru Debbie Vitany koji je u intervjuu za Bloomberg priznala kako je ona svoju bitku s Fortniteom već izgubila. Njen 17-godišnji sin znao je provoditi po 12 sati igrajući ovu igru, što se odrazilo na njegovo ponašanje, konstantan umor i veliki pad ocjena: "Nikad nisam vidjela igru koja toliko preuzme kontrolu nad umovima djece".

"Igra je poput heroina", komentirala je Lorrine Marer koja u Velikoj Britaniji radi s djecom ovisnom o videoigrama: „Jednom kad se navučete, teško ćete prestati“.

3. svjetski rat

Brojni su razlozi zbog kojih je Fortnite postao toliko popularan – npr. ova igra je potpuno besplatna i može se igrati na gotovo svim uređajima tako da ne morate imati skupu konzolu ili platiti novac da bi je mogli igrati. Također, igra je zanimljiva jer se borite s ljudima iz cijelog svijeta i pokušavati jedini preživjeti na otoku – kako se igra protiv još 99 ljudi, nemoguće je odrediti koliko će igra trajati, zbog čega često dolazi do sukoba djece i roditelja koji ne razumiju da se igra ne može samo pauzirati, već se mora igrati dalje.

Cam Adair, koji je zbog ovisnosti o videoigrama s 15 godina napustio školu, a sad je poznati govornik koji pokušava upozoriti roditelje i djecu na sve opasnosti pretjeranog igranja, rekao je da, ako roditelji pozovu dijete na večeru i pokušaju ga prekinuti u Fortnitetu, nastaje 3. svjetski rat.

Fortnite je samo jedna od brojnih videoigara o kojima su mladi i oni malo stariji ovisni – njena će se popularnost jednom smanjiti, ali djeca će se navući na nešto drugo. Psihijatar iz Mansfield Centera u Connecticutu Paul Weigle upozorio je kako su igre sve bolje i sve sofisticiranije te će ovisnost o igrama u budućnosti biti puno veći problem nego što je danas.

Roditeljima je savjetovao da djeci mlađoj od 10 godina zabrane videoigre, a kada počnu s igranjem, moraju im postaviti ograničenja kojih se trebaju pridržavati jer bi u suprotnom igre mogle početi upravljati njihovim životima.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti