Osjećate se usamljeno dok igrate videoigre? Sony je smislio "partnera za igru"

Iako je zamišljen kao partner za igru, ovaj bi robot mogao dobro doći i tijekom gledanja filmova ili omiljenih serija ili pak praćena sportskih događaja, ako je korisnik u tom trenutku sam.

Martina Čizmić | 19.04.2020. / 08:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Mnogi se usred pandemije koronavirusa osjećaju usamljeno. Neki jer im jednostavno nedostaju izlasci i prijatelji, drugi jer su sami zatvoreni u svojim domovima.

Jedan od načina na koji je moguće "skratiti" vrijeme i zabaviti se zasigurno je igranje videoigara. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija pozvala ljude da igraju videoigre ne bi li im ostanak kod kuće bio lakši.

No, unatoč tome, samostalno igranje videoigara brzo može dosaditi. Stoga je Sony osmislio "partnera za igru". Radi se o robotu koji sjedi pored igrača dok igra videoigre, mjeri njegove emocionalne reakcije te daje odgovarajući komentar.

Sonyjev robot podsjeća na nešto iz dječjih emisija - čupavo čudovište koje nema usta, ali govori, te se kreće samostalno kako bi igrač imao dojam da je još netko s njim u prostoriji. Ideja je i da robot sudjeluje u nekim igrama te tako igraču dodatno pruži potporu kao suigrač ili protivnik.

Iako je zamišljen kao partner za igru, ovaj bi robot mogao dobro doći i tijekom gledanja filmova ili omiljenih serija ili pak praćena sportskih događaja, ako je korisnik u tom trenutku sam.

Iz Sonyja su pojasnili kako "se očekuje da korisnik uživa više u sadržaju ako ga gleda s robotom nego ako ga gleda sam".

Osim fizičkog "partnera za igru" u Sonyju žele napraviti i njegovu virtualnu verziju koja bi igračima pravila društvo u virtualnoj stavnosti. Baš kao i u stvarnom svijetu, "partner za igru" nalazio bi se uz korisnika i moglo bi ga se vidjeti kad korisnik okrene glavu u stranu, a njegove bi reakcije pratile reakcije igrača.

U Sonyju ne žele napraviti samo robota koji bi bio samo podrška igraču već bi od njega zahtjevato i određenu aktivnost. Tako ako igrač ignorira robota i njegove komentare ili želju za punjenjem baterije, robot će "postati potišten, neće više reagirati na igračeve emocije već kao da ga je igrač udario". Naravno, ako se stav igrača promijeni, mijenja se i "ponašanje" robota.

Iako dobro zvuči, nećemo ga vidjeti tako skoro na našim kaučima. Naime, "partner za igru" tek je u fazi patentiranja ideje pa bi do njegove proizvodnje i prodaje (ako je uopće bude) moglo proći još nešto vremena (a nadamo se i ova pandemija).

Izvor: IGN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti