Otvara se muzej koji bi ljubitelji videoigara obvezno trebali posjetiti

Muzej donosi prikaz prvih proizvoda kompanija još od kraja 19. stoljeća pa do modernih konzola i igara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.08.2024. / 13:00

Super Mario (Foto: Afp)

Iako je Nintendo danas najpoznatiji po svojim igraćim konzolama i naslovima poput Super Marija, kompanija je osnovana puno prije nego što je itko mogao zamisliti da će budućnost zabave biti vezana uz ekrane i kontrolere. Povijest Nintenda počinje još u 19. stoljeću, daleke 1889. godine kada je tvrtka počela s proizvodnjom i prodajom igraćih karata.

Tijekom 135 godina svašta se promijenilo, a povodom te obljetnice japanska je kompanija odlučila otvoriti - muzej. Njegova je lokacija posebno zanimljiva jer se nalazi u Kyotu, na mjestu gdje je kompanija proizvodila svoje karte Hanafuda u dalekoj prošlosti te u kojoj se naknadno vršila provjera kvalitete Nintendove konzole Famicom. Ta zgrada sada je pretvorena u muzej, a parkiralište u tematski Super Mario park.

Igranje videoigara, ilustracija Igranje videoigara pozitivno utječe na dobrobit ljudi, no treba voditi računa o jednoj stvari

Otvaranje Nintendo Museuma planirano je za 2. listopada, a oni nestrpljivi koji već sada žele poviriti u Nintendovu povijest, na YouTubeu mogu pogledati videozapis legendarnog dizajnera Shigerua Miyamota koji je snimljen u prostorijama muzeja.

Virtualni obilazak muzeja s Miyamotom počinje na drugom katu, gdje su izloženi Nintendovi proizvodi tijekom povijesti te predstavlja evoluciju pristupa zabavi te japanske kompanije. Iako se ovdje nalaze i brojni proizvodi koji nisu povezani s igrama, mnogima će najzanimljiviji dio muzeja početi s prvim generacijama njihovih igraćih konzola - Color TV-Game 6 i Color TV-Game 15. U muzeju su izložene sve Nintendove konzole, kao i brojne igre te je zanimljivo vidjeti kako su se izgled samih konzola i naslovnice igara razlikovali ovisno o tržištma.

Nintendo Umjetna inteligencija u videoigrama? U Nintendu imaju jasan stav o tome treba li ju koristiti

Dok je drugi kat namijenjen razgledavanju i uranjanju u povijest Nintenda, ali i videoigara, prvi kat predstavlja interaktivno iskustvo uživanja u osam aktivnosti koje su dostupne posjetiteljima, a od kojih je Miyamoto demonstrirao njih nekoliko poput igranja tradicionalne japanske igre Hyakunin Isshu putem pametnih uređaja te Zapper & Scope SP, u kojem posjetitelji s laserskim oružjem ciljaju virtualne neprijatelje. U videu, koji možete pogledati u prilogu, prikazan je i zanimljiv način igranja starih igara za Femicom i Wii, kojima se, umjesto s klasičnim kontrolerima, upravlja s velikim kontrolerima za koje je potrebno više ljudi.

U videozapisu je prikazan samo mali dio izloženih primjeraka i svega što donosi ovaj muzej, a svi koji žele pogledati sve što nudi ovaj muzej morat će se zaputiti na Daleki istok i uživo posjetiti Nintendo Museum.

Izvor: Eurogamer

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti