"Ovo je velika, velika stvar": Napravljen novi korak prema transportu budućnosti

U Zapadnoj Virginiji najavljeno je otvaranje prvog certifikacijskog centra za prijevozno sredstvo budućnosti hyperloop.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2020. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako će izgledati budućnost prijevoza na velike udaljenosti? Države diljem svijeta ulažu sve više resursa u razvoj brze i elektrificirane željezničke mreže, ponovno se spominju i nadzvučni zrakoplovi koji bi trebali biti brži i učinkovitiji od legendarnog Concorda, no za desetljeće ili dva jedno potpuno novo prijevozno sredstvo moglo bi postati dominantan način prijevoza na manjim i većim udaljenostima.

Hyperloop kapsula (Izvor: Hyperloop TT) Muskova vizija budućnosti prijevoza još je jedan korak bliže ostvarenju

Riječ je o hyperloopu, sustavu baziranom na magnetskoj levitaciji putem kojeg bi se, unutar vakumiranih cijevi, posebne kapsule kretale velikim brzinama. U teoriji, riječ je o brzinama do čak 1000 km/h zahvaljujući kojima bi putovanje od Zagreba do Splita trajalo kratko kao tramvajska vožnja od nekog rubnog zagrebačkog kvarta do centra.

Prvi je na ideju hyperloopa došao Elon Musk te je tijekom godina više kompanija počelo razvijati tehnologiju koja bi omogućila takav način prijevoza. Jedna od njih je i Virgin Hyperloop milijardera Richarda Bransona, koja je prošli tjedan napravila veliki korak prema realizaciji te ideje superbrzog prijevoza budućnosti te je u Zapadnoj Virginiji Branson najavio investiciju od čak 500 milijuna dolara za gradnju posebnog certifikacijskog centra za hyperloop.

Danas je jedan od najuzbudljivijih dana u povijesti Virgin Hyperloopa, komentirao je Branson i najavio kako je s centrom za certificiranje napravljen veliki korak prema budućnosti hyperloopa za cijeli svijet. Ovo je tako velika, velika stvar. To je zaista vrhunska tehnologija, komentirao je guverner te savezne države Jim Justice prilikom najave otvaranja rada centra zahvaljujući kojem će se zaposliti tisuće ljudi.

Hyperloop kapsula (Izvor: Hyperloop TT) Avion bez krila: "Ovo je jedan od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti"

Centar će se, među inim sastojati od sustava hyperloop cijevi dužine oko 10 kilometara, a njegova gradnja započet će 2022., no komercijalne operacije trebale bi početi tek od - 2030. godine.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti