Phil Spencer pozvao je na očuvanje starih videoigara, a ima i rješenje kako se to može napraviti

Prema Spenceru, rješenje je u emulaciji, no razvoj emulatora ne treba prepustiti gamerskim entuzijastima, već gamerskim kompanijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.11.2021. / 12:56

Atari (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Poznata poslovica kaže kako je povijest učiteljica života te, da bi gradili uspješnu budućnost, moramo dobro poznavati prošlost. Slično razmišljanje, ali o tržištu videoigara, ima potpredsjednik odjela za gamere u Microsoftu Phil Spencer. On je zagovornik očuvanja starih videoigara za koje smatra da bi trebale biti dostupne jer bi od njih mogli naučiti puno toga o samim igrama i evoluciji gaminga. Usporedio je to sa starijom glazbom, filmovima, serijama i umjetnosti, a sada je pozvao gamerske kompanije da isto naprave i sa starim igrama.

Slika nije dostupna Verzija Xboxa za modno osviještene gamere stoji 10 tisuća dolara

Naime, neke su igre napravljene samo za određene konzole koje se više ne prodaju, tako da se one više ne mogu igrati. Rješenje postoji i Microsoft ga je primijenio na svojim konzolama nove generacije Xbox Series X i S. To rješenje je - softverska emulacija.

Dakle, umjesto da neke starije igre zauvijek nestanu, on bi se mogle bez problema igrati na brojnim drugim uređajima za koje prvotno nisu bile namijenjene, korištenjem emulatora.

Jedan od problema emulatora jest njihova legalnost, odnosno problem s autorskim pravima te se Spencer zalaže za legalnu emulaciju, odnosno da emulatore ne razvijaju nekakvi gamerski entuzijasti, već gamerske kompanije. To bi omogućilo da stari naslovi legalno i jednostavno budu dostupni svima na modernom hardveru te bi se putem emulatora mnogi mogli barem na kratko vratiti u mladost i odigrati neku od igara iz osamdesetih ili devedesetih godina.

Xbox (Foto: Microsoftov servis za streamanje videoigara stiže i na Xbox

Prema povjesničaru videoigara Franku Cifaldiju, emulacija je najbolji put za ponovno izdavanje videoigara originalno napravljenih za mrtve platforme, a tek treba vidjeti hoće li i među drugim gamerskim kompanijama biti interesa za ideju koju zastupa Spencer.

Izvor: Axios


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti