Počela prodaja pametnog pištolja koji puca samo u rukama vlasnika

Pametni pištolj tijekom demonstracije novinarima zakazao je dva puta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.04.2023. / 11:11

Biofire (Foto: Biofire)

Posjedovanje oružja tema je o kojoj se godinama raspravlja u SAD-u. Mnogima je to stvar osobne slobode, pa čak i dio kulture, dok drugi smatraju da bi se broj masovnih krvoprolića, koja su žalosna konstanta Amerike, mogao značajno smanjiti kada oružje ne bi bilo toliko dostupno.

Slika nije dostupna Muškarac proveo tjedan dana u zatvoru zbog greške tehnologije za prepoznavanje lica

U američkom startupu Biofire vjeruju kako postoji kompromis između posjedovanja oružja te njegove sigurnosti, odnosno oružja koje će moći koristiti samo njegovi vlasnici i koje se, ako dođe u pogrešne ruke, neće moći upotrijebiti za napade i ubojstva. Također, tako bi se izbjegle i opasne situacije do kojih može doći kada djeca pronađu oružje roditelja pa se dječja igra pretvori u tragediju.

Naime, njihov Biofire Smart Gun dolazi s jednom opcijom koju smo svi dobro upoznali na pametnim telefonima - biometrijom. Na sličan način kako telefone možemo otključati samo svojim otiskom prsta odnosno prepoznavanjem lica, tako i Biofire koristi istu tehnologiju za prepoznavanje vlasnika pištolja. Oružje, dakle, može koristiti samo njegov vlasnik, odnosno do pet osoba (npr. ukućani) koje se mogu registrirati za korištenje biometrije.

Taj se pištolj prošli tjedan pojavio na američkom tržištu te je, kako naglašavaju iz te kompanije, jedan model već rasprodan, a isporuke počinju u posljednjem ovogodišnjem kvartalu. Cijena osnovnog modela iznosi 1500 dolara, a dostupne su još dvije verzije, koje su skuplje i stoje 1900 odnosno čak 2500 dolara. Svaki od tih modela omogućuje jedinstvene prilagodbe i personalizaciju, poput odabira boje, konfiguriranja pištolja za ljevake, mogućnost izrade prilagođenog serijskog broja oružja itd.

Emoji (Foto: Getty Images) Američki sudovi imaju veliki problem – emojije!

Ekipa iz te kompanije pripremila je i demonstraciju za novinare, koja nije najbolje prošla jer u dva navrata pištolj nije reagirao na pritisak prsta na okidač. Iz Biofirea kažu kako u ta dva slučaja problem nije bio u biometriji, već u mehaničkom sustavu, no svejedno to nije ohrabrujuća vijest jer ako se vlasnici ovog pištolja nađu u situaciji da trebaju pucati, a oružje zaglavi, to može biti razlika između života i smrti.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti