Počelo testiranje: Ova je kamera namijenjena za ekstremne uvjete izvan naše planete

Fotoaparat koji će se koristiti na Mjesecu dolazi s opcijama koje su prilagođene ekstremnim lunarnim uvjetima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2023. / 14:53

HULC (Foto: ESA)

Ako sve bude išlo prema planu, za nekoliko godina ljudska će noga ponovno hodati Mjesecom. NASA priprema misiju Artemis III, a osim astronauta i svemirske opreme, za ovu se misiju priprema i posebna fotografska oprema s kojom bi se trebalo dokumentirati ovo povijesno postignuće. A ta oprema, odnosno poseban fotoaparat nazvan Handheld Universal Lunar Camera (HULC) koji su zajednički razvile američka, europska i japanska svemirska agencija trenutačno se testira i modificira kako bi se na vrijeme pripremio za velike izazove s kojima će biti suočen.

Prikaz gradnje nastambi na Mjesecu Poznati su NASA-ini planovi: Evo kako i kada namjerava izgraditi nastambe na Mjesecu

Na Mjesecu, jednostavno pritiskanje tipki u automatsko modu, neće biti dovoljno dobro, objasnio je astronaut s velikim iskustvom u svemirskoj fotografiji Thomas Pesquet. Zato je od velike važnosti da fotoaparat koji će se koristiti na Mjesecu dolazi s opcijama koje su prilagođene ekstremnim lunarnim uvjetima.

Kao mjesto testiranja odabran je vulkanski otok Lanzarote za koji iz ovih svemirskih agencija kažu kako krajolikom podsjeća na Mjesec te bi na njemu astronauti mogli simulirati različite ekstremne uvjete za lunarnu fotografiju. Na Lanzaroteu bi tako tako mogli testirati kameru i njene sposobnosti na danjem svjetlu, kao i u mračnim vulkanskim pećinama.

Jedna od posebnosti ovog fotoaparata jest mogućnost prilagodbe jedinstvenim izazovima istraživanja svemira, što uključuje rad na temperaturama od -200 do 120 stupnjeva Celzija. Također, HULC je zaštićen i od prašine i krhotina, a dolazi i s ergonomskim tipkama s kojima se bez problema može upravljati i s velikim rukavicama svemirskog odijela.

Pogled na Zemlju s Mjeseca Znanstvenici otkrili nešto izuzetno važno o Mjesecu, što bi moglo utjecati i na povratak čovjeka na njegovu površinu

U odnosu na kamere koje su korištene tijekom misija Apollo, a bila je riječ o Hasselbladovim aparatima, HULC može snimiti puno veći broj fotografija, ali može snimati i videozapise. Osnova kamere, odnosno njeno kućište je dovršeno i čini se kako više nema potrebe za promjenama, no zato će se do odlaska na Mjesec poboljšati i modificirati brojne druge opcije. One se sada testiraju na Lanzaroteu, a u budućnosti će se ta testiranja nastaviti u svemiru, odnosno na Međunarodnoj svemirskoj postaji na kojoj će se provjeriti njena izdržljivost na toplinu, vakuum, zračenje i abrazivne izazove mjesečeve prašine.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti