Pojavila se nova lažna nagradna igra, policija poziva građane da poduzmu ovih 5 koraka kako bi se zaštitili od prevaranata

Pri korištenju interneta uvijek vrijedi jedno zlatno pravilo - do vaših osobnih podataka nitko ne može doći, osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno i u dobroj namjeri ustupite ili omogućite pristup njima nepoznatim stranama.

Branimir Vorša | 07.04.2020. / 10:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policijska uprava zagrebačka od građana je zaprimila obavijesti u kojima su nam iskazali sumnju na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz-upitnika.

Policija je na temelju toga pokrenula kriminalističko istraživanje i analizom stranice na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru. Utvrdili su kako je navedena stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima osoba koje ju posjete.

Prijevara na internetu Optima upozorava: Ne dijelimo mobitele, to je lažna nagradna igra!

Slika nije dostupna Policija ponovno upozorava: Čuvajte osobne podatke jer prevaranti opet vrebaju na internetu

Naime, navodi se kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su "već osvojili mobitele ili tablete".

Policija stoga upozorava građane na to da postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te se zbog tih razloga preporučuje građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu, i to na sljedeće načine:

- ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na internetskim stranicama

- ni na koji način ne ustupajte osobne podatke (ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama

- ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem podataka s Gmaila ili Facebooka

- ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-mailove

- blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja

Samozaštitnim ponašanjem na internetu bitno se smanjuje mogućnost i rizik da:

- postanete žrtve kaznenih djela

- postanete primatelji brojnih neželjenih (spam) poruka

- omogućite nekome pristup podacima na osobnom računalu ili mobilnom uređaju

Slika nije dostupna Hakeri ponovno iskorištavaju koronavirus: Ovo je najnovija prijevara na koju morate obratiti pažnju

Navedena pravila ponašanja vrijede za sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu, poručuju iz policije. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno u dobroj namjeri ustupe ili omoguće pristup nepoznatim stranama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti