Poljski znanstvenici pronašli gen koji udvostručuje rizik od teškog COVID-a

To znači da ćemo u budućnosti moći... identificirati ljude s predispozicijom da ozbiljno pate od COVID-a.

Hina | 14.01.2022. / 08:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Poljski znanstvenici pronašli su gen koji više nego udvostručuje rizik od teškog oboljevanja od COVID-19, što je otkriće za koje se nadaju da bi moglo pomoći liječnicima da identificiraju osobe koje su najviše izložene riziku od te bolesti.

S obzirom na to da je neodlučnost u pogledu cijepljenja glavni čimbenik visoke stope smrtnosti od koronavirusa u srednjoj i istočnoj Europi, istraživači se nadaju da će ih identificiranje osoba s najvećim rizikom potaknuti na cijepljenje i omogućiti im pristup intenzivnijim mogućnostima liječenja u slučaju infekcije.

Slika nije dostupna Važno otkriće koje bi moglo pomoći u borbi protiv epidemije: Britanski znanstvenici identificirali gen koji štiti od COVID-19

Nakon više od godinu i pol dana rada bilo je moguće identificirati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti, rekao je ministar zdravstva Adam Niedzielski.

To znači da ćemo u budućnosti moći... identificirati ljude s predispozicijom da ozbiljno pate od COVID-a.

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Bialystoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji čimbenik koji određuje koliko ozbiljno osoba pati od COVID-19, nakon dobi, težine i spola.

Gen je prisutan u oko 14 posto poljske populacije, u usporedbi s 8-9 posto u cijeloj Europi i 27 posto u Indiji, rekao je Marcin Moniuszko, profesor zadužen za projekt.

Druge studije također su pokazale važnost genetskih čimbenika u tome koliko se ozbiljno razvija COVID-19.

Genetska modifikacije Svjetska zdravstvena organizacija upozorava: Trebali bismo zabraniti genetsko modificiranje i stvaranje superljudi

Slika nije dostupna Nobel za kemiju Benjaminu Listu i Davidu MacMillanu za novu metodu gradnje molekula

U studenom su britanski znanstvenici objavili da su identificirali verziju gena koja bi mogla biti povezana s dvostrukim rizikom od zatajenja pluća prilikom oboljenja od koronavirusne bolesti COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti