Proteklih je godina u genetici napravljeno nekoliko velikih koraka unaprijed. S jedne strane znanstvenici su usavršili CRISPR, alat kojim mogu lakše i precizinije upravljati genima, no s druge strane pojavili su se neki sporni eksperimenti koji su ukazali na sve potencijalno negativne strane petljanja po ljudskom genomu.

Dovoljno je samo podsjetiti na kineskog znanstvenika koji je genetski modificirao nekoliko ljudskih embrija, koji su rezultirali (zasad) zdravim bebama. No hoće li one u budućnosti biti fizički ili zdravstveno superiornije od ostale djece, tek ćemo vidjeti.

S obzirom na to da je manipulacija genima veoma kontroverzna tema, Svjetska zdravstvena organizacija angažirala je svoj savjetnički odbor kako bi sastavio preporuke i etičke smjernice za međunarodnu znanstvenu zajednicu, a vezano za genetsku modifikaciju.

Dva izvještaja koja su objavljena u ponedjeljak pozabavila su se potencijalnim posljedicama i jasno dala do znanja da bilo kakvo petljanje po ljudskim genima, izvan medicinski nužnog, neće dobiti zeleno svjetlo.

Upozorili su i na to da bi se trebalo zabraniti bilo kakvo mijenjanje gena koje bi utjecalo na ojačavanje ljudskih sposobnosti, a koje bi se moglo prenijeti na sljedeću generaciju. U prijevodu, genetska modifikacija koja bi stvorila superljude nije prihvatljiva.

Umjesto toga iz Svjetske zdravstvene organizacije pozivaju znanstvenu zajednicu da se usredotoče na upravljanje genima koje bi pomoglo u liječenju ili sprječavanju bolesti.

Ističu kako bi genetska terapija trebala biti dostupna svima na svijetu.

Prečesto se događa da se klinička ispitivanja obavljaju u siromašnijim zemljama, a terapije koje nastanu budu dostupne samo bogatim nacijama, uz visoku cijenu, ističe se u jednom od radova.

Iako su etičke smjernice, koje su navedene u radu, usmjerene prema dobrobiti cijelog svijeta, savjetodavni odbor nije precizirao tko bi u slučaju manipulacije genima trebao biti nadležan za provođenje tih smjernica. Tko bi nadzirao znanstvenike, kako bi se oni zaista držali predloženih etičkih načela, ne bismo li izbjegli ponavljanje kineskog slučaja s početka teksta?

Za sad su te etičke smjernice više na dobrovoljnoj bazi. No koliko dugo?