Poskupljuju videoigre: Loše vijesti za buduće vlasnike PS 5 i nove generacije Xboxa

Već 15 godina cijena top-modela videoigara na tržištu SAD-a iznosi 60 dolara, no analitičari predviđaju kako će za novu generaciju konzola ona poskupjeti za 10 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.07.2020. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sony i Microsoft dosad su objavili brojne informacije o svojim konzolama nove generacije koje bi se na tržištu trebale pojaviti krajem godine, no jedna nam je stvar i dalje nepoznanica - cijena. Iz Sonyja su, govoreći o cijeni, nedavno spomenuli kako se kompanija neće fokusirati na najnižu cijenu, već na najveću vrijednost PlayStationa 5. Microsoft navodno japanskoj kompaniji želi prepustiti čast da prvi objave cijenu nove generacije plejke kako bi oni nakon toga mogli objaviti cijenu za nadolazeći Xbox, koja bi mola biti 50 ili čak 100 dolara jeftinija.

Slika nije dostupna Priprema li Microsoft i jeftiniju verziju novog Xboxa? Glasine o cijeni oduševile su gamere

Slika nije dostupna Pogledajte najave: Ovo su fantastične igre u kojima će uživati vlasnici nove generacije PlayStationa

Osim visoke cijene novih konzola, ljubitelji videoigara moraju se pripremiti i na povećane troškove pri kupovinu videoigara. Godinama su cijene za najbolje igre iznosile 60 dolara na američkom tržištu te se ta cifra nije promijenila još od 2005. Ovaj tjedan objavljena je cijena za popularnu igru NBA 2K21 te će za PlayStation 5 i Xbox Series X ona iznositi 70 dolara. Također, bit će dostupna i specijalna izdanja s cijenom od čak 100 dolara.

Iz analitičke kompanije IDG najavili su kako bi stopama novog NBA 2K-a mogle krenuti i brojne druge gamerske kompanije koje će podići cijenu svojih najjačih naslova na 70 dolara. Naglašavaju kako su s godinama videoigre postale kompleksije i kako je u njihov razvoj potrebno uložiti više resursa. Spominje se povećanje troškova razvoja od čak 200 do 300 posto za igre za konzole nove generacije pa se čini da je povećanje cijena igara, koje stagnira već 15 godina, neizbježno. Slično razmišlja i bivši predsjednik Sonyja Shawn Layden koji je za trenutačni model u kojem troškovi razvoja rastu, dok su prodajne cijene iste, rekao da je neodrživ.

Slika nije dostupna Sony predstavio čak dvije inačice PlayStationa 5, ali ne i kad će biti dostupne

Povećanje od 10 dolara, što je oko 17 posto u odnosu na dosadašnje cijene, neće u potpunosti pokriti povećanje troškova, komentirao je predsjednik i izvršni direktor IDG-a Yoshio Osaki, no smatra kako je to ipak "korak u pravom smjeru".

Informacije o povećanju cijena dolaze u najgorem mogućem trenutku, kada je svijet usred pandemije koronavirusom zbog koje su milijuni ostali bez posla ili su im prihodi smanjeni, što bi se moglo odraziti i na smanjenu potražnju na tržištu videoigara, barem dok se situacija ne stabilizira.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti