Priča koja će završiti na MUP-u i Interpolu: Meta ignorira Hrvatski astronomski savez, čije su stranice na Facebooku hakirane

Hakeri su prije više od mjesec dana preuzeli kontrolu nad profilom Hrvatskog astronomskog saveza na Facebooku na kojem objavljuju neprikladan sadržaj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2023. / 15:22

Hrvatski astronomski savez (Foto: Hrvatski astronomski savez)

Ako na Facebooku želite provjeriti što ima nova na stranicama Hrvatskog astronomskog saveza prilično ćete se iznenaditi, a možda i šokirati sa sadržajem koji se posljednjih mjesec dana prikazuju na stranici. Naime, konstantno se objavljuju videozapise polugole žene koja se presvlači, leži na krevetu i slično uz hashtag Svjetskog nogometnog prvenstva prošle godine i poruku I love you.

Slika nije dostupna Jeste li ga vidjeli? Sjajan meteor osvijetlio noćno nebo iznad Hrvatske

Nije teško zaključiti kako su stranice hakirane, no s obzirom na to da ovaj problem traje već neko vrijeme, kontaktirali smo savez kako bi saznali jesu li što napravili po ovom pitanju. Stranica je, kako je za Zimo objasnio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, hakirana još 4. ili 5. travnja, dakle prije više od mjesec dana. Savez je više puta ovaj problem prijavio Meti, no kako je očito, ekipa iz Zuckerbergove kompanije nije im bila od pomoći.

Osim što im Metina služba za korisnike nije pomogla oko samog hakiranja, oni ne žele ukloniti niti sporni sadržaj koji se konstantno objavljuje na stranici. Naime, za svaku prijavu neprimjerenog sadržaja, iz Mete su im odgovorali kako su ti videozapisi u skladu s njihovim društvenim standardima.

Dakle, Facebooku je ok da hakeri otuđe stranicu jednog nacionalnog saveza koji se bavi znanošću i obrazovanjem i onda ne samo da ne poduzimaju ništa nego im je i neprimjereni sadržaj koji se tamo objavljuje sasvim ok, frustriran je Božičević s ovom situacijom, kao i činjenicom da su prilično nemoćni. On smatra kako je, s obzirom na to da hakeri do sada ništa nisu tražili, kao i da nije pogođena niti jedna od grupa, stranica ili profil ljudi koji su administrirali stranicu saveza, napad planiran s ciljem teroriziranja saveza i difamacije
te znanstvene i obrazovne djelatnosti.

Pomrčina Mjeseca - 1 VIDEO/FOTO ''Krvavi mjesec'' zasjao na nebu: Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših nebeskih prizora

S obzirom na to da od Facebooka, odnosno Mete, nemaju koristi, Hrvatski astronomski savez namjerava poduzeti sljedeći korak, a to je - policija. Izgleda da će cijela ova priča oko hakiranja na kraju završiti u MUP-u, a slijedom toga u Europolu, naglasio je Božinović.

Nadamo se kako će, ako ne već Meta, onda policija imati mogućnost riješiti ovaj problem kako bi se stranice vratile u posjed svojih vlasnika te kako bi se na njima ponovno objavljivao zanimljiv obrazovni sadržaj vezan uz astronomiju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti