Razmišljanje koje je izazvalo brojne rasprave: Je li nakon odlaska Jonyja Ivea Apple poboljšao dizajn svojih proizvoda?

Alex Webb smatra kako je s odlaskom Ivea Apple u prvi plan stavio funkcionalnost, a ne formu i izgled samih proizvoda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2021. / 15:59

Jony Ive (Foto: AFP)

Nakon što je Steve Jobs predao kormilo Applea do tada javnosti malo poznatom Timu Cooku, mnogi su se pitali znači li to početak kraja kompanije koja je osvojila tržište uređajima poput iPoda, iPhonea, iPada i Macova. Za odgovor na to pitanje dovoljno je pogledati stanje na burzi. Mnogi su, nakon Stevea Jobsa, kao najzaslužniju osobu za uspjeh Applea izdvojili glavnog dizajnera kompanije Jonyja Ivea. On je prije dvije godine napustio Apple i krenuo u vlastitu avanturu, iako je nastavio surađivati s Appleom.

Slika nije dostupna Brutalne performanse, ali i cijena: Za najjači model novog Appleova prijenosnika potrebno je platiti više od 6 tisuća dolara

Ive je poznat po velikoj pažnji koju je posvećivao detaljima i svi su najpopularniji Appleovi proizvodi, koji su često hvaljeni i zbog njihova izgleda, imali njegov dizajnerski potpis. Kada je napustio Apple, postavilo se pitanje s kojim će dizajnerskim smjerom krenuti kompanija i hoće li se što promijeniti.

U analizi Appleova poslovanja, odnosno novih proizvoda nakon odlaska Ivea, novinar Bloomberga Alex Webb zaključio je zanimljivu stvar, koja je izazvala brojne rasprave na mreži, a to je da se dizajn Appleovih uređaja, nakon odlaska Ivea - poboljšao. Naime, on smatra kako je Apple u prvi plan stavio funkcionalnost, a ne formu i izgled samih proizvoda.

Nabrojao je nekoliko primjera s kojima je objasnio o na što konkretno misli. Jedna od njih je poboljšani daljinski upravljač za Apple TV koji su korisnici ranije znali naopako okrenuti, a sad mu je poboljšan dizajn i dodane su nove korisne tipke. Slično je i s novim modelima MacBookova. Osim što donose velike promjene ispod haube, odnosno nove i snažne Appleove procesore, oni su sada deblji i teži, no dolaze sa svim onim opcijama koje su ranije izbačene, a korisnici su ih godinama tražili. Posljednja generacija prijenosnika iz Pro serije tako sada ima izlaz za HDMI, utor za SD karticu te podršku za MagSafe.

Još jedan primjer su i posljednje dvije generacije iPhonea koji više nemaju zaobljene rubove, zbog kojih su ekrani znali pucati ako bi telefon pao na bok, objasnio je Webb.

Slika nije dostupna Zbog nestašice čipova Apple smanjuje proizvodnju iPhonea 13

U svim tim slučajevima, Apple više nije stavio izgled i dizajn ispred funkcionalnosti te su poslušali svoje korisnike i njihove zahtjeve. To se pogotovo odnosi na zahtjeve profesionalnih korisnika koji koriste i plaćaju skuplje uređaje koji su najprofitabilniji.

Naravno, naglasio je kako Apple ne bi ostvario ovaj veliki uspjeh da nije bilo Ivea te napominje da ne treba isključiti da je on djelomično i mogao biti uključen u razvoj nekih novijih proizvoda od kada je napustio Apple. Naime, Apple je jedan od klijenata njegove privatne kompanije LoveFrom.

Izvor: Mac Rumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti