RECENZIJA Honor 8X jedan je od najzanimljivijih modela srednje kategorije

Atraktivan dizajn, odlične fotografske mogućnosti, veliki ekran od ruba do ruba te iznadprosječna baterija najjači su aduti ovog uređaja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.12.2018. / 08:10

Honor 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Koliko je tržište pametnih telefona napredovalo u posljednjih godinu dana najbolje možemo vidjeti na primjeru Honorovog modela 8X. Naime, prema ovom uređaju, Appleov model iPhone 8 Plus, jedan od najprodavanijih pametnih telefona prošle godine, izgleda prilično neatraktivno i zastarjelo. Također, da nam je netko krajem 2017. pokazao ovaj telefon, vjerojatno bi pomislili da je riječ o uređaju iz top kategorije.

No danas je situacija potpuno drugačija i tržištem srednje kategorije vladaju uređaji s ekranima većim od 6 inča, koji imaju više kamera, mogućnost otključavanja telefona prepoznavanjem lica, umjetnu inteligenciju itd. Na takvom prilično zasićenom tržištu, na kojem je korisnicima teško odlučiti koji uređaj kupiti jer su često dosta slični, Honor 8X ima snažne adute zahvaljujući kojima bi mogao postati jedan od popularnijih pametnih telefona ove kategorije.

Dizajneri su napravili fantastičan posao

Honor 8X krasi elegantan dizajn, ekran koji zauzima gotovo cijelu prednju površinu uređaja i kućište od dvostruke teksture aurora stakla u plavoj, crnoj i posebno atraktivnoj crvenoj boji. Ono što se vjerojatno neće nikome svidjeti jest činjenica da je kućište mamac za otiske prstiju, ali s telefonom u pakiranju ionako dolazi zaštitna maska koju je uvijek preporučljivo koristiti.

S lijeve bočne strane nalazi se ladica za dvije SIM kartice te dodatni utor za microSD memorijske kartice, dok je s desne strane smještena tipka za paljenje uređaja i reguliranje glasnoće zvuka. S donje strane nalazi se utor za punjenje, zvučnik i, ono što će razveseliti većinu korisnika, 3,5 mm izlaz za slušalice, a sa stražnje strane nalaze se kamere i senzor otisaka prstiju. Osim dodirom prsta po senzoru, telefon se može otključati i pogledom, odnosno prepoznavanjem lica.

Veliki ekran

Ekran je jedan od jačih aduta ovog telefona - ne toliko zbog samog prikaza (jer ipak je riječ o LCD ekranu, a ne OLED ekranu), već prvenstveno zbog veličine te dijagonala iznosi čak 6,5 inča (uz Full HD rezoluciju). Kako smo se već dotakli iPhonea 8 Plus, Appleovog prošlogodišnjeg modela s 5,5 inčnim ekranom, spomenut ćemo kako su ovi telefoni dimenzijama jako slični (iPhone je čak malo širi), iako Honor ima puno veći ekran – kineska kompanija iskoristila je skoro svaki milimetar prostora te se zaslon proteže od ruba do ruba i zauzima čak 91 posto prednje površine uređaja.

Honor 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Na vrhu ekrana nalazi se notch (ili zub), a ako kao mnogi niste ljubitelji ovakvog hardverskog ureza u ekran, jednostavno ga možete sakriti u postavkama pod opcijom koju su u Honoru nazvali "sakrij prazninu". Također, u postavkama zaslona mogu se aktivirati i opcije poput pametne razlučivosti (automatski se smanjuje razlučivost zaslona za uštedu energije), filtriranja plave boje kako bi se smanjio zamor očiju itd.

Odlična baterija

Telefon pokreće Huaweijev čip Kirin 710 – ovo nije najjači Huaweijev procesor, no to nećete osjetiti u svakodnevnom radu. Telefon je brz, responzivan i fluidan i nismo primijetili nikakva trzanje i usporavanja pri otvaranju aplikacija i surfanju, a slično je i iskustvo i s igrama. Iako ovo nije telefon primarno za gaming, s igrama koje smo testirali poput PUBG-a (pri preporučenim srednjim postavkama) i Street Racinga 3D nije bilo nikakvih problema.

Ono u čemu je telefon ponekad zapinjao jest pri korištenju glasovnog pomoćnika te je u nekoliko slučajeva pri izgovaranju/pisanju poruka, prije nego je napisao ono što smo mu rekli, "uzeo" pauzu od nekoliko sekundi.

Honor 8X na hrvatskom tržištu dostupan je u dvije verzije – s 4GB i 64 GB memorije te s 4 GB i 128 GB prostora za pohranu podataka tako da se na njemu može pohraniti veliki broj aplikacija, videozapisa, fotografija i pjesama, a za one "gladne" prostora tu je i utor za microSD memorijske kartice.

Honor 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Dok za hardver ovog telefona možemo reći da smo zadovoljni, za bateriju možemo reći da smo oduševljeni te je riječ o jednoj od izdržljivijih baterija na tržištu. S telefonom smo proveli više od mjesec dana i, pri umjerenom korištenju, baterija je ponekad izdržala i dva dana – naravno, uz konstantno surfanje, igranje videoigara i slično, baterija će se puno brže isprazniti.

Što se softvera tiče, Honor 8X radi na Androidu 8.1 i Huaweijevom sučelju EMUI 8.

Kamera s umjetnom inteligencijom

Jedna od opcija koja se najčešće koristi na telefonima je kamera i za dio korisnika upravo je kvaliteta snimaka jedan od presudnih faktora pri kupovini novog uređaja. Honor 8X sa stražnje strane ima dvije kamere – glavnu kameru rezolucije 20 MP te 2 MP kameru koja je u biti senzor dubine i pomaže pri snimanju fotografija sa zamućenom pozadinom, dok je s prednje strane 16 MP kamera za snimanje selfija.

Honor je zaista puno pažnje posvetio kameri i brojnim opcijama koje su korisnicima na raspolaganju, a ono što posebno upada u oči na stražnjoj strani kućišta jest natpis - AI kamera. Dakle, za snimanje fotografija Honor 8X koristi i umjetnu inteligenciju te korisnici, naravno, sami mogu odlučiti hoće li koristiti ovu opciju ili ne.

Fotografije snimljenje Honorom 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljenje Honorom 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljenje Honorom 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljenje Honorom 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljenje Honorom 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Fotografije snimljenje Honorom 8X (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

S aktiviranom AI boje na fotografijama su blago prenaglašene i prezasićene, no takav prikaz često pridonosi dinamičnosti i atraktivnosti snimaka pa smo tijekom druženja s ovim uređajem većinom snimali fotografije s podrškom umjetne inteligencije.

Kada je kamera u pitanju, posebno treba naglasiti noćni mod fotografiranja koji nas je ugodno iznenadio - i pri snimkama u zatvorenim i otvorenim prostorima kvaliteta je snimaka je zaista vrlo dobra te primjere noćnih fotografija možete vidjeti u galeriji.

Općenito smo prilično zadovoljni kamerom i snimkama napravljenim pri automatskim postavkama, a Honor 8X nudi i opciju za profesionalce koja omogućuje manualno podešavanje balansa bijele boje, brzine zatvarača, ISO vrijednosti itd. Također, zanimljiva je i AR opcija pa možete dodavati različite efekte na portrete ili mijenjati pozadinu, kao i prilikom snimanja koristiti filtere poput onih na Instagramu.

Kvaliteta snimljenih videozapisa je prosječna te su dostupne i klasične opcije poput brzog i sporog snimanja, no nema podrške za 4K tako da je maksimalna rezolucija za snimanje videa Full HD, a nema niti stabilizacije prilikom snimanja videa.

Odličan omjer cijene i kvalitete

Nakon više od mjesec dana koliko smo proveli s ovim telefonom, možemo zaključiti kako je Honor 8X trenutno jedan od najzanimljivijih uređaja srednje kategorije koji pruža odličan balans kvalitete i cijene. Odličan dizajn, iznadprosječna baterija i kamera vrlo dobre kvalitete i odličnih mogućnosti koja ima podršku za AI zaista su jaki aduti ovog uređaja.

Kao najveću zamjerku spomenut ćemo zastarjeli micro USB priključak, dužinu punjenja baterije (više od 2 sata – nema brzog punjenja), kao i nedostatak bežičnog punjenja baterije, što su sve opcije koje se mogu očekivati u 2018. godini na pametnim telefonima. Također, telefon nema stabilizaciju pri snimanju videa, niti se mogu snimati 4K videozapisi, no svi koji razmišljaju o kupovinu telefona koji nisu iz najveće kategorije, moraju pristati i na određene kompromise.

Cijena modela s 4 GB memorije i 64 GB prostora za pohranu iznosi 2299 kuna, dok je za model sa 128 GB prostora potrebno platiti 2599 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti