Recite zbogom privatnosti: Facebook je testirao "zastrašujuću opciju" prepoznavanja lica

Aplikacija koju je na svojim zaposlenicima testirao Facebook zaista zvuči zastrašujuće – dovoljno je samo okrenuti kameru prema nekoj osobi te će se na ekranu pojaviti njezino ime, prezime i profilna slika s Fejsa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2019. / 08:13

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Na mreži su se krajem prošlog tjedna pojavile informacije o, kako navode mediji, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zuckerberga. Riječ je o aplikaciji za prepoznavanje lica, no ne u smislu prepoznavanja korisnika koji tako mogu otključati vlastiti telefon, već prepoznavanja lica drugih korisnika Facebooka. Dakle, dovoljno je samo usmjeriti kameru svog telefona prema nekoj osobi i na ekranu bi se pokazalo ime te osobe i profilna slika na Facebooku.

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) Google na udaru javnosti: Iskorištavanje beskućnika za komercijalne interese iznimno je uznemirujuće

Takva bi opcija zaista mogla pokopati i ono malo privatnosti što nam je ostalo na internetu, a razvijena je tako da se primjenjuje na osobama koje imaju aktiviranu opciju prepoznavanja lica na Zuckerbergovoj mreži. To je još jedan dokaz koliko je opasno dijeljenje vlastitih osobnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama jer, kada bi postojala takva mogućnost na pametnim telefonima, svatko bi mogao znati vaše ime kada vas ugleda na ulici. Ako tome povežemo i brojne osobe podatke koje korisnici ostavljaju na otvorenim profilima na Facebooku, vaša bi privatnost i intima bila izložena svima, uključujući i potpune strance.

Dobra je vijest što je Facebook odustao od daljnje primjene te opcije, komentirali su iz te kompanije za medije. S njezinim su razvojem počeli još 2015. i 2016. te su je testirali na zaposlenicima kompanije i njihovim prijateljima. Iako mediji govore da su putem te aplikacije mogli identificirati sve korisnike Fejsa (koji su imali aktiviranu opciju prepoznavanja lica), ako bi za to bilo dovoljno podataka, iz Zuckerbergove kompanije demantiraju takve navode.

Prepoznavanje lica, ilustracija Ne želite da vas automatski identificiraju na ulici? Možda će vas interesirati ovo minimalističko rješenje

Kažu da redovito interno testiraju nove tehnologije te da su s aplikacijom za prepoznavanje lica mogli prepoznavati samo njihove zaposlenike i njihove prijatelje s aktiviranom opcijom prepoznavanja lica.

Bez obzira na to što je prava istina, činjenica o postojanju takve aplikacije zaista je zastrašujuća jer povezivanje vaših podataka iz virtualnog svijeta s fizičkim svijetom i vašim licem zaista znači konačni kraj anonimnosti u modernom svijetu.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti