Rekordne razine emisija CO2: U atmosferi će ga uskoro biti više nego ikada u posljednja dva milijuna godina

Met Office procjenjuje da je trenutačno zagrijavanje na razini od oko 1,3 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih razina.

Hina | 19.01.2024. / 09:56

Emisije stakleničkih plinova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ugljikov dioksid nakuplja se u atmosferi brže od potrebnog za ograničenje globalne temperature do 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskih razina, objavila je britanska meteorološka služba (UK Met Office).

To je ograničenje ključni cilj Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. koji se čini sve teže dostižnim. Met Office predviđa da će razina CO2 doseći u svibnju vrhunac od 426.6 čestica po milijunu (ppm), što je prema procjenama više nego ikada u posljednjih 2 milijuna godina.

Koćarica u ribolovu Novo istraživanje upozorava na oblik ribolova koji značajno pridonosi oslobađanju CO2 u atmosferu

Met Office kaže da bi bez biljne i oceanske apsorpcije povećanje CO2 bilo dvostruko veće.

El Nino je smanjio sposobnost oceana u apsorpciji CO2, što utječe na visoku koncentraciju.

Ovogodišnji procijenjeni rast koncentracije ugljikova dioksida u atmosferi daleko je iznad sva tri scenarija kompatibilna s ograničenjem na 1.5C, kazao je Richard Betts, autor procjene Met Officea.

Betts ističe da se "ubrzao porast CO2 u atmosferi u posljednjih šest desetljeća".

Klimatske promjene, ilustracija Rekordne emisije CO2 iz fosilnih goriva: Znanstvenici upozoravaju na razorne i ekstremne vremenske prilike

Da bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 1.5C, razina gomilanja CO2 u atmosferi trebala bi značajno usporiti u narednim godinama i u potpunosti se zaustaviti prije sredine stoljeća. Procjena za 2024. ne pokazuje usporavanje, kaže Betts.

Met Office procjenjuje da je trenutačno zagrijavanje na razini od oko 1,3 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih razina.

Grad pogođen ekstremnim valom vrućine, ilustracija Tajnik UN-a uputio oštro klimatsko upozorenje: "Zemlja je na autoputu prema klimatskom paklu"

Prelazak granice od 1,5 Celzijevih stupnjeva dogodit će se nakon što to bude prosječna vrijednost u razdoblju od oko 20 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti