Nova tehnologija koristi prirodne stanice ubojice za borbu protiv sve raširenijih zloćudnih bolesti

Južnokorejski znanstvenici razvili su revolucionarnu tehnologiju koja koristi prirodne ubojice (NK stanice) za uklanjanje stanica raka.

Branimir Vorša | 11.07.2023. / 13:43

3D bioprintanje NK stanica
3D bioprintanje NK stanica (Foto: Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM))

Razvijena je revolucionarna tehnologija trodimenzionalnog (3D) bioprinta, koja bi mogla revolucionirati liječenje raka korištenjem funkcije imunoloških stanica.

Na istraživanju te nove tehnologije surađivali su Korejski institut za strojeve i materijale (KIMM) i Korejski istraživački institut za bioznanost i biotehnologiju (KRIBB). Njihova inovativna tehnologija 3D bioprintinga, koja koristi takozvane stanice prirodne ubojice (Natural Killer ili NK stanice) za imunoterapiju, objavljena je u prestižnom časopisu Biomaterials Research.

Rajčica i krumpir Ovo svima poznato voće i povrće ima potencijal u prevenciji i uništavanju stanica raka

NK stanice su vrsta bijelih krvnih stanica koje ciljaju viruse i tumorske stanice, selektivno eliminirajući štetne stanice unutar tijela. Za razliku od tradicionalnih metoda koje uključuju intravenoznu injekciju, a koje su pokazale ograničenu učinkovitost protiv solidnih tumora, ova tehnologija inkapsulira NK stanice unutar 3D tiskanih hidrogelova.

Time je gubitak NK stanica sveden na minimum, a većina stanica može učinkovito ciljati tumorske stanice. Hidrogel formira pore, omogućujući oslobađanje živih NK stanica nakon određenog razdoblja. To omogućuje stanicama da učinkovito obavljaju svoje imunološke funkcije.

Slika nije dostupna Znanstvenici na pragu nove vrlo učinkovite terapije protiv raka: "Maskiranjem" lijeka uništavaju se samo stanice tumora, a ne i zdravo tkivo

Tradicionalna metoda intravenozne injekcije NK stanica nije dala zadovoljavajuće rezultate u kliničkim ispitivanjima solidnih tumora. Međutim, novorazvijena tehnologija 3D bioprintinga poboljšava održivost i aktivnost NK stanica. Stanice se ubrizgavaju u hidrogel, ispisuju i uzgajaju u 3D okruženju, čime se povećava njihova sposobnost da se suoče s tkivima raka.

Glavni istraživač Su A. Park iz KIMM-a izrazio je optimizam u vezi s tehnologijom.

Ova tehnologija može značajno poboljšati funkcionalnost NK stanica u liječenju raka. Predviđamo njezin potencijalni doprinos liječenju pacijenata oboljelih od raka, rekao je Park.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti