Riskiraju živote zbog selfija: Situacija postaje alarmantna

Osim nesreće na Plitvicama, prošlog tjedna dvoje je turista poginulo u Peruu pokušavajući snimiti atraktivan selfie

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.07.2016. / 09:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošlog tjedna jedan je turist u NP Plitvička jezera, pokušavajući snimiti što atraktivniji selfije, pao sa sedamdeset metara visokog vidikovca – srećom, mladiće je preživio, no tijekom prošle sedmice dvoje turista poginulo je u Peruu pokušavajući snimati selfie na Machu Picchuu, odnosno na vodopadu Gocta. Prema informacijama koje su početkom godine objavljene na stranici Priceonomics, od 2014. godine do siječnja ove godine zbog fotografiranja selfija poginulo je 49 osoba, od tada se ova brojka, nažalost, povećala.

Prosječna dob 'selfie žrtava' iznosi 21 godinu, a tri četvrtine poginulih su muškarci – iako žene općenito snimaju više selfija, muškarci su zbog selfija spremni više riskirati, penjati se na zgrade i mostove, približiti rubu provalije i slično, samo kako bi na Facebooku ili Instagramu imali što atraktivniju fotografiju koja će privući što više lajkova. Najčešći razlog smrtnih slučajeva zbog selfija upravo su padovi s visine, nakon čega slijedi utapanje i nalet vlaka, a četiri osobe poginule su pokušavajući snimiti selfije s vatrenim oružjem. Najveći broj smrtnih slučajeva zbog selfija zabilježen je u Indiji, zbog čega je u toj zemlji na nekim turističkim atrakcijama zabranjeno snimanje selfija, a prošle godine u Rusiji su objavljena smjernice za sigurno fotografiranje selfija.

Posebno su šokantne fotografije 'urbanih spidermena' koji na Instagramu objavljuju selfije snimljene na visokim zgradama i mostovima (na koje su se popeli bez ikakve zaštite) – umjesto da netko nešto poduzme kako bi se te mladiće i djevojke spriječilo u svojim opasnim pothvatima, oni često postaju internetski heroji koje deseci tisuća lajkova i pohvalnih komentara samo 'tjeraju' da i dalje riskiraju svoje živote samo radi lajkova i retvitova. Takav je slučaj bio i 17-godišnjim mladićem iz Rusije koji je prošle godine poginuo penjući se na zgradu kako bi snimio atraktivan selfie.  

Izvor: The Next Web

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti