Roditelji za 50 dolara prodaju videozapise lica svoje djece kako bi Google na njima mogao trenirati AI

Iz Googlea su komentirali kako “istražuju načine na koje mogu pomoći korisnicima u verifikaciji njihovih godina”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.01.2024. / 09:30

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images)

Kako bi rezultati koje nam daje umjetna inteligencija bili što bolji, potrebna je velika količina podataka, odnosno treniranje AI-a korištenjem tih podataka. Pri tome je od velike važnosti i kvaliteta samih podataka, jer ako umjetnu inteligenciju trenirate na lošim i neispravnim podacima, dobit ćete i rezultate slične kvalitete.

Djeca i AI Stručnjaci upozoravaju na pametne igračke: Zabavne su i edukativne, ali predstavljaju i opasnost za djecu

Nakon predstavljanja ChatGPT-a i drugih AI chatbotova, povela se rasprava oko legalnosti treniranja AI-a korištenjem podataka koji su dostupni na internetu. Zbog toga su već podignute neke tužbe te će biti zanimljivo vidjeti njihov ishod, kao i kakvi će se standardi oko treniranja AI na tekstu, slikama i videozapisima dostupnim s mreže postaviti za budućnost.

Posebno je osjetljivo treniranje umjetne inteligencije na fotografijama i videozapisima djece, a kako smo saznali na temelju izvještaja američkih medija, roditelji videa svoje djece tehnološkim kompanijama prodaju za iznose od samo - 50 dolara.

U svrhu testiranja umjetne inteligencije za poboljšanje tehnologije prepoznavanja lica, Google je unajmio kanadsku kompaniju Telus International koja je kontaktirala roditelje i s njima potpisala ugovore o korištenju videozapisa lica njihove djece između 13 i 17 godina starosti. Među inim, roditelji su dali pristanak za prikupljanje osobnih i biometrijskih podataka djece, uključujući oblike kapaka, boju kože i “geometriju lica”. Google se obvezao čuvati te podatke maksimalno pet godina, nakon čega će ih obrisati.

Djeca se igraju, ilustracija Umjetna inteligencija je nadmoćna u nekim situacijama, ali u drugima su od nje bolja čak i djeca

U sklopu projekta koji je, čini se, završio s početkom ove godine, bilo je potrebno snimiti 11 kratkih videozapisa, uključujući i videa na kojima djeca nose kape, maske i naočale. Maksimalno trajanje videa iznosi 40 sekundi, a tijekom snimanja djeteta Telusov moderator bio je prisutan na videopozivu kako bi pomogao pri snimanju.

Iz 404 Medije kontaktirali su Google vezano uz treniranje AI-a na videozapisima djece te su im iz te kompanije odgovorili kako istražuju načine na koje mogu pomoći korisnicima u verifikaciji njihovih godina, dok iz Telusa nisu htjeli govoriti o ovom projektu pozivajući se na povjerljivost podataka.

Izvor: SF Gate
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti