Rusi šalju "Terminatore": Napravljeni za borbu u urbanim područjima i uništavanje tenkova

Do sad su ruske snage u Ukrajini većinom koristile T-90M tenkove koji su po veličini veoma slični "Terminatoru", ali su bolje oklopljeni i naoružani

Martina Čizmić | 18.05.2022. / 15:44

BMPT Terminator (Foto: Wikipedia/Kirill Borisenko - Own work, CC BY-SA 4.0)

 Ruska oklopna vozila, BMPT "Terminatori" pojavila su se u Ukrajini. Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje teško oklopljena vozila, koja su osmišljena kao potpora pješaštvu u borbama u urbanim dijelovima zemlje. Snimka je navodno nastala u regiji Donbas u Ukrajini.

Uključeni su u uništavanje ukrajinskih položaja, oklopnih vozila i položaje anti-tenkovskih raketnih sustava, pojasnio je izvor za rusku agenciju RIA Novosti.

Ruski t-90 tenk Još jedan težak gubitak za rusku vojsku u Ukrajini: Uništen im je najjači i najmoderniji tenk

Slika nije dostupna VIDEO Rusi likuju: Objavili video tenka koji drifta razrušenim Mariupoljem i gazi sve pred sobom

BMPT "Terminator" opremljen je sustavom za ispaljivanje granata, dva 30 milimetarska topa za borbu protiv tenkova i oružjem malog kalibra (strojnicama kalibra 7,62), a nadimak "Terminator" dobio je još prilikom proizvodnje u ruskom Uralvagonzavodu. Teži 47 tona, dugačak je 6,9 metara i široko 3,8 metra, a unutrašnjosti njime upravlja do pet članova posade. Pokreće ga dizelski motor V-92S2 s 1000 KS-a.

 

 

Prvi su put uočeni na bojišnici u Siriji, a na granicu s Ukrajinom preseljeni su početkom veljače. Ono što zbunjuje brojne vojne stručnjake je zašto su ruske snage čekale sve do sad da ih pošalju u borbu.

Jedna od teorija je da vojni zapovjednici baš i nisu tako sigurni u njegovu ubojitost, kako mu ime sugerira.

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte kako su Ukrajinci moćnim transporterom uništili ruski tenk

Slika nije dostupna VIDEO Sovjetski relikt iz perioda Hladnog rata vraćen u život: Pogledajte tenk za koji se vjerovalo da može izdržati nuklearni udar

Do sad su ruske snage u Ukrajini većinom koristile T-90M tenkove koji su po veličini veoma slični "Terminatoru", ali su bolje oklopljeni i naoružani. No, posljednjih dana sve je više snimaka i vijesti o ukrajinskim snagama koje uz pomoć britanskih raketa Brimstone uništavaju ruske tenkove i konvoje.

Hoće li uvođenje "Terminatora" nešto promijeniti na terenu, tek ćemo vidjeti. No, činjenica da ruska vojska u borbu šalje vozila u koja baš i nema previše povjerenja, dovoljno govori o tome kako (ne)napreduju u Ukrajini.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti