Telegram je u Rusiji prestigao WhatsApp i postao najpopularnija platforma za instant komunikaciju, objavila je u ponedjeljak ruska telekomunikacijska tvrtka Megafon.

Vlasnik WhatsAppa Meta Platforms na sudu je u Rusiji pod optužbom da je „ekstremistička organizacija“, pa vlasti aktivno promoviraju aplikaciju Telegram nakon što su zabranile inozemne platforme poput Facebooka, Instagrama i Twittera.

Ruska vojna operacija u Ukrajini dodatno je pogoršala postojeće sporove između inozemnih tehnoloških tvrtki i Moskve.

Slika nije dostupna Kome trebaju Facebook i WhatsApp? Milijuni se okrenuli Signalu, Viberu i Telegramu

Megafon, jedan od četiri najvećih ruskih teleoperatera, objavio je analizu mobilnog internetskog prometa koji pokazuje da je udio Telegrama narastao na 63 posto u prva dva tjedna ožujka s 48 posto koliko iznosio u istom razdoblju u veljači.

WhatsAppov udio je pao s 48 na 32 posto, priopćio je Megafon.

Prosječni korisnik Telegrama konzumirao je 101 megabajt podataka dnevno u usporedbi s 26 na WhatsAppu.

Telegram je osnovao Rus Pavel Durov i ta je aplikacija već dugo popularna platforma za informiranje Rusa. Gotovo svi veći mediji, vladine agencije i javne ličnosti imaju svoje kanale na toj mreži.

Njegova popularnost „narasla je nakon restrikcija pristupa drugim aplikacijama za komunikaciju i društvenim mrežama“, objavio je Megafon, dodavši kako se rast broja korisnika bilježi od 24. veljače, dana kad je Rusija započela svoju invaziju u Ukrajini.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju