Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora zbog ogromne kripto prijevare: "Znao je da to nije u redu"

Od milijardera do osuđenika, pad Sama Bankman-Frieda otkriva priču o privlačnosti kriptovaluta i opasnim zamkama kriptotržišta.

Branimir Vorša | 29.03.2024. / 09:25

Sam Bankman-Fried (Foto: Afp)

Presuda je konačno pala na sudu na Manhattanu u New Yorku, zapečativši sudbinu Sama Bankman-Frieda, nekoć slavljenog kao milijardera vizionara, a sada i službeno osuđenog zločinca.

Bivši šef FTX mjenjačnice kriptovaluta, presudom suca Lewisa Kaplana, osuđen je na visoku zatvorsku kaznu od 25 godina zbog orkestriranja krađe od osam milijar, di dolara, od klijenata FTX-a. Sudac je odbacio Bankman-Friedove tvrdnje o nevinosti. Znao je da to nije u redu... Žali što se jako loše kladio oko vjerojatnosti da će biti uhvaćen, pojasnio je sudac Kaplan tijekom izricanja presude.

Sam Bankman-Fried FTX duguje milijarde, a on se ne smatra krivim: Kontroverzni kriptokralj uhićen na Bahamima

Nije priznao krivnju

Bankman-Fried se obratio sudu, izrazivši kajanje zbog patnje klijenata FTX-a, ali nije priznao krivnju. Unatoč obećanju da će se žaliti, mirno je slušao izricanje presude, a potom je tiho razgovarao sa svojim braniteljem prije nego što su ga odveli na odsluživanje spomenute pozamašne zatvorske kazne.

Navedena presuda označila je vrhunac strmoglavog pada Bankman-Frieda, od bogatog poduzetnika do simbola malverzacija s kriptovalutama. Državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland naglasio je ozbiljnost financijskih zločina, upozoravajući na pokušaje skrivanja nedjela iza bogatstva i noviteta.

Presuda suca Kaplana naglasila je goleme gubitke koje su pretrpjeli klijenti FTX-a, s izdanim nalogom za oduzimanje 11 milijardi dolara. Dok su tužitelji tražili dužu kaznu, obrana Bankman-Frieda zalagala se za blažu kaznu.

Sam Bankman-Fried Vrtoglavi iznosi: 50 najvećih vjerovnika od propalog FTX-a traži gotovo 3,1 milijardu dolara

Žao mi je zbog svega toga, rekao je prije izricanja presude Bankman-Fried, izrazivši kajanje zbog svoje uloge u kripto debaklu te priznajući bol nanesenu klijentima i kolegama. Njegova ga je obrana prikazala kao zavedenog matematičara, a ne kao zlonamjernog zlikovca, u pokušaju da ga distanciraju od poistovjećivanja s ozloglašenim prevaranatima.

Vidljiva tjeskoba

Bankman-Friedova tjeskoba bila je opipljiva dok je njegov odvjetnik govorio, a oči su mu odavale težinu njegove situacije. Njegovi roditelji, koji su bili uz njega tijekom cijelog suđenja, odlučni su nastaviti borbu za svog sina.

Kriptovaluta, ilustracija Propast popularne trgovine kriptovalutama pokrenuo val istraga i poziva na regulaciju tržišta

Priča o usponu i padu Bankman-Frieda govori o ambiciji uprljanoj prijevarom. Nekad hvaljen zbog svoje filantropije i političkih doprinosa, ostavština Bankman-Frieda sada je okaljana osudoma za korupciju i manipulaciju. Dok se suočava s posljedicama svojih postupaka, nekoć obećavajući poduzetnik služi kao opomena u nestabilnom svijetu kriptovaluta.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti