Savjet poznate glazbenice: 'Odjavite se s Facebooka i odite u šetnju'

Korištenje društvenih mreža Björk je usporedila s fast food hranom.

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.05.2017. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako se upoznati s likom i djelom avangardne pjevačice Björk, vjerojatno imate osjećaj da se nalazi u sasvim nekoj drugoj galaksiji.

Ova islandska umjetnica oduvijek je bila nekoliko svjetlosnih godina ispred svog vremena, posebno kada je riječ o spoju tehnologije i kreativnosti u kojemu je vrlo uspješna. Za pjesmu "Virus" 2011. godine izdala je interaktivnu multimedijalnu aplikaciju, prošle je godine objavila prvi glazbeni album-performans u virtualnoj stvarnosti, a krajem mjeseca ima i vlastitu VR izložbu Los Angelesu.

Ako postoji pop zvijezda čije tehnološke savjete i ideje trebamo shvatiti vrlo ozbiljno i uzeti u obzir, to je svakako Björk. Ovaj je put iznenadila svojom izjavom da se svi moramo odvojiti od naših pametnih telefona i izaći van.

U najnovijem intervjuu za Pitchfork, Björk je pozvala čitatelje da se odjave s Facebooka. "Možda baš u ovom trenutku na svijetu ima puno djece koja nikad nisu iskusila šetnju šumom ili neke druge aktivnosti na svježem zraku", izjavila je i objasnila da svijet još treba "definirati tehnologiju".

"Na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži možete provesti nekoliko sati, no nakon nekog vremena osjećat ćete se kao da ste pojeli tri hamburgera. Znate da je to smeće. Svojim prijateljima uvijek savjetujem da odu u šetnju na sat vremena, vrate se i analiziraju kako se osjećaju nakon toga", kaže Björk.

Iako Björk kaže da joj nedostaje život na Islandu i žali što ne živi "na potpuno zelenoj energiji i ne uzgaja svoje povrće", smatra da tehnologija ipak nije u potpunosti zla. Virtualnu stvarnost vidi kao tehnološki sektor koji danas puno više od ostalih promiče rodnu ravnopravnost.

"Ono što je uzbudljivo u vezi VR-a jest činjenica da trenutno nema hijerarhiju patrijarhata", objašnjava pjevačica. "Do sada sam snimila sedam ili osam VR videozapisa, radila sa sedam ili osam različitih timova u kojima ima jako puno žena. Nadam se da će se to još više odraziti i na vrijeme u kojem živimo, gdje će muškarci i žene biti ravnopravniji."

Mudre riječi ove pop dive zaista imaju određenu težinu. Društvene mreže znanstvenici sve češće povezuju s višim razinama depresije i unatoč tome što današnje aplikacije pružaju neusporedive alate za povezivanje i lakše komuniciranje, možda bismo trebali poslušati Björk i slijediti savjet da tehnologiju stavimo u službu čovjeka, a ne njegove degradacije, da ju više koristimo u kreativne i edukativne svrhe, a manje za internet meme i gifove kojima smo danas preplavljeni i od kojih na kraju nemamo nikakve koristi.

Vrlo je jednostavno - dovoljno je samo ponekad kliknuti na X, otvoriti vrata i odšetati u stvarni život...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti