Šef Nvidije predstavio novi čip za kojim će se otimati čitava AI industrija

Nvidia je predstavila svoj novi AI čip, koji je čak pet puta jači po performansama od svojeg prethodnika, za kojim se čitava industrija još uvijek otima.

Branimir Vorša | 19.03.2024. / 10:18

Šef Nvidije Jensen Huang predstavlja javnosti nove čipove
Šef Nvidije Jensen Huang predstavlja javnosti nove čipove (Foto: Afp)

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang predstavio je čip Blackwell, nasljednika vrlo traženog H100, tijekom svog uvodnog govora na tehnološkoj konferenciji GTC u San Joseu u Kaliforniji.

Nazvan po Davidu Blackwellu, čip se može pohvaliti dvostruko većom brzinom od svoga prethodnika. S 208 milijardi tranzistora, čip Blackwell nadmašuje Hopper za 128 milijardi. Nvidia tvrdi da nudi pet puta bolju AI izvedbu od Hoppera, dok smanjuje troškove i potrošnju energije do 25 puta.

Huang je naglasio besprijekornu integraciju komponenti unutar čipa Blackwell. Nema problema s lokalizacijom memorije, nema problema s predmemorijom, to je samo jedan divovski čip, naglasio je. Unatoč tome što nije otkrio njegovu cijenu, Huang je tijekom svoje prezentacije nagovijestio da će biti visoka.

Jensen Huang Šef Nvidije smatra kako bi opća AI mogla biti dostupna kroz 5 godina, no to ovisi o definiciji takve tehnologije

Jensen Huang “To je čudo umjetne inteligencije”: CEO Nvidije ima važnu poruku za sve mlade

Blackwell GPU-ovi su motor koji pokreće ovu novu industrijsku revoluciju, rekao je Huang te je naglasio Nvidijinu suradnju s vodećim tvrtkama kako bi se oslobodio potencijal umjetne inteligencije u svim industrijama.

H100, čija je trenutačna cijena viša od 40.000 dolara po komadu, svjedočio je povećanoj potražnji, posebno pogoršanoj prekidima u opskrbnom lancu tijekom pandemije. Značajno je da je Mark Zuckerberg najavio kupovinu približno 350.000 tih čipova do kraja godine.

Nvidijina je prodaja porasla, dosegnula je 22,1 milijardu dolara tromjesečnog prihoda u veljači, potaknuta snažnom potražnjom za njezinim proizvodima. Međutim, tvrtka je u Kini naišla na izazove zbog strogih izvoznih propisa. Osim toga, konkurenti kao što su Meta, Microsoft, Google i AMD pripremaju se za lansiranje konkurentskih čipova.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti