Slažete li se s bivšim šefom Googlea: Je li rad iz ureda bolji od rada od kuće?

Schmidt se pita kako će se mladi naučiti učinkovitom menadžmentu ako nisu u uredu i među ljudima jer udaljenim radom sjedeći na kauču neće izgraditi sposobnost dobrog upravljanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2022. / 12:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od dugoročnih posljedica pandemija, a koja je nevezana uz zdravstvenu situaciju, jest rad od kuće. Za mnoge je ta promjena predstavljala revoluciju u načinu na koji mogu organizirati svoj privatni i poslovni život, dok je drugima to nužno zlo koje svakako žele izbjeći i s ljudima žele razgovarati uživo, a ne putem Zooma.

Slika nije dostupna Još jedan znak povratka na staro normalno: Google najavio nova pravila za povratak u urede

Kako se Googleovci polako vraćaju u svoje urede, a neki će kao nagradu dobiti besplatne električne romobile, o prednostima i negativnim stranama rada od kuće i iz ureda za medije je govorio Eric Schmidt. On je jedna od najzaslužnijih osoba za rani meteorski uspon Googlea čiji je bio izvršni direktor od 2001. do 2010. godine. Komentirajući situaciju s radom od kuće, on je kao jedan od razloga Googleova uspjeha spomenuo i uredski rad. Naglasio je kako su ljudi prvenstveno društvena bića kojima postojeći virtualni alati ne mogu zamijeniti iskustvo koje mogu steći radom iz ureda, odnosno ne mogu zamijeniti komunikaciju s kolegama uživo.

U razgovoru s novinarima CNBC-a rekao je kako se tijekom desetljeća uredski rad dokazao učinkovitim te da je, prema njemu, zaposlenicima mjesto u uredima. Iako za sebe kaže da je tradicionalist, kaže da priča o radu u uredima nema veze s nostalgijom, već da postoje brojne pogodnosti od zajedničkog rada i komunikacije uživo u odnosu na virtualne sastanke.

Tijekom razgovora s kolegama na kavama u opuštenom okruženju često se mogu pojaviti ideje do kakvih bi se teško došlo u virtualnim okruženjima, a za mlade posebno je važno da su okruženi ljudima kako bi uspješno razvili svoj stil upravljanja. Za Schmidta to uključuje pravila ponašanja na sastancima, razvoj prezentacijskih vještina, učenje o politici radnog mjesta i načinu ophođenja s konkurentima i unutar same tvrtke, ali i odnosu na druge kompanije. Ako to propustite zašto što se radili od kuće i sjedili na kauču, ne znam kako će biti izgraditi sposobnost dobrog upravljanja, zaključuje Schmidt.

Slika nije dostupna Nakon rada od kuće, povratak u urede mnogima je - razočaranje

Kaže kako postoje i iznimke u kojima bi rad od kuće mogao biti ugodniji od dolaska u urede, a to je u situacijama u kojima nema previše komunikacije između ljudi, ali i za one kojima ne odgovara “društvena uredska priroda”, kao i gubljenje vremena u prijevozu do posla.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti