Jedan od najvećih problema milijuna internetskih korisnika jest nedostatak privatnosti jer uvijek postoji mogućnosti da se netko dokopa privatnih fotografija i dokumenata korisnika. Za nedostatak privatnosti često su krivi i sami korisnici koji na Facebooku, Twitteru, Instagramu i drugim mrežama objavljuju brojne fotografije koje svi mogu vidjeti, ali zbog njihove neopreznosti (loše lozinke, korištenje Facebooka na fakultetima, računalima na javnim mjestima i slično) ili hakerskih napada, uvijek postoji mogućnosti i da privatna konverzacija, fotografije i slično padnu u krive ruke.

Zbog toga sve veći broj korisnika, a pogotovo onih mlađih koriste 'sigurnu' aplikaciju Snapchat koja omogućuje slanje samouništivih poruka. Za mnoge je Snapchat idealna aplikacija za slanje seksualnih fotografija jer osobe koje svojim partnerima/prijateljima pošalju golišave fotografije znaju da se te slike neće pohraniti na telefonima, već će automatski nestati nakon pet ili deset sekundi. Upravo zbog toga što se Snapchat često koristi za slanje takvih fotografija, brojni su se korisnici šokirali kada su saznali da su se hakeri dokopali oko 200 tisuća fotografija i videozapisa koje su slane putem ove mreže te sada prijete njihovim masovnim objavljivanjem. S obzirom da je oko pedeset posto korisnika Snapchata maloljetno te da putem ove mreže razmjenjuju golišave fotografije, zbog posjedovanja i objavljivanje ovih fotografija (dječja pornografija) netko mogao završiti u dugogodišnjem zatvoru.

Na Business Insideru napominju kako se u underground chat sobama za razmjenu fotografija već tjednima priča o tome kako se 'sprema nešto veliko' i puno veće od nedavne objave fotografija slavnih osoba. Hakeri su se dokopali oko 13GB fotografija i videozapisa koje su neki korisnici 4chana već skinuli te rade na bazama podataka u kojima će se moći pretraživati fotografije prema korisničkim imenima na Snapchatu. Treba napomenuti da se hakeri ovih fotografija nisu dokopali sa servera samog Snapchata, već ili putem drugih mobilnih aplikacija (poput Snapsavea) ili putem internetske stranice SnapSaved.com putem koje su korisnici mogli primati fotografije i videozapise sa Snapchata, ali se taj sadržaj nije brisao, već je ostao pohranjen na stranici te postoji mogućnost da su se hakeri dokopali sadržaja s te stranice.

Ovo je još jedan dokaz koliko korisnici moraju biti oprezni prilikom korištenja društvenih mreža i slanja 'osjetljivog' sadržaja te kako privatnost na internetu ne postoji jer uvijek postoji mogućnost da se neka vaša fotografija, za koju mislite da je odavno izbrisana, objavi na internetu. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju