Sony se protivi akviziciji koja ima “negativne implikacije na cijelu industriju videoigara”

Iz Sonyja su i ranije upozoravali na posljedice Microsoftova preuzimanja gamerskog diva Activision Blizzarda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.09.2022. / 08:23

CoD: Modern Warfare (Foto: Call of Duty)

Microsoft je početkom ove godine napravio pravu pomutnju na tržištu videoigara najavom akvizicije Activision Blizzarda teške skoro 70 milijardi dolara. Transakcija i dogovor trebali bi biti finalizirani do sredine sljedeće godine, a preuzimanjem gamerskog diva Microsoft bi trebao postati treća najveća gamerska kompanija na svijetu koja će upravljati popularnim i poznatim franšizama poput “Call of Duty”, “Diablo”, “Warcraft” i drugima. Naravno, pod uvjetom da regulatorna tijela pokažu palac gore za ovu akviziciju.

Slika nije dostupna Microsoft kupuje izdavača Call of Duty za impresivnih 70 milijardi dolara

No čini se kako neće sve ići tako glatko za Microsoft i Activision te su iz britanskog tijela za zaštitu konkurentnosti i tržišta najavili drugu fazu istrage ove akvizicije. Naime, smatraju kako bi ona mogla dovesti do gušenja konkurencije na gamerskom tržištu u toj regiji.

Ovu odluku, jasno, pozdravili su iz Sonyja. Iz japanske kompanije više su puta izrazili zabrinutost zbog Microsoftove akvizicije jer, ako bi s vremenom franšiza poput CoD-a postala dostupna samo na Microsoftovim konzolama, to bi moglo utjecati na odluke gamera o kupovinu njihovih uređaja. Dio njih zbog toga možda više ne bi kupio PlayStation, već bi se zbog Call of Dutyja odlučili na Xbox.

Na upit novinara sa stranice GamesIndustry.biz iz Sonyja su komentirali kako bi Microsoftova kontrola nad igrama Activision Blizzarda imala iznimne negativne implikacije za gamere i gamersku industriju. Naglasili su kako korisnicima PlayStationa i dalje žele omogućiti dostupnost najkvalitetnijih igara te su pozdravili odluku britanskog regulatornog tijela s kojom žele zaštititi gamere.

Xbox (Foto: AFP) Napokon smo saznali približne prodajne brojke Microsoftove konzole Xbox One

Podsjetimo, nedavno su iz Microsofta najavili kako će, pored trenutačnog ugovora, Call of Duty ostati na PlayStationu barem još nekoliko godina. Tu je ponudu izvršni direktor PlayStationa Jim Ryan nazvao neodgovarajućom, a i sama činjenica da je Microsoft ponudio produženje ugovora na neko određeno vrijeme govori kako bi jednom u budućnosti vlasnici PlayStationa mogli biti zakinuti za igre iz franšize Call of Duty, od čega u Sonyju strahuju.

Izvor: IGN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti