Stadia se gasi i odlazi u povijest: Evo kako igrači mogu spasiti svoj napredak u računalnim igrama i prebaciti sve na druge platforme

Googleov servis za računalne igre u oblaku Stadia se u potpunosti gasi 18. siječnja, no svi koji imaju korisničke račune tamo, mogu i dalje spasiti svoje podatke. Evo kako.

Branimir Vorša | 09.01.2023. / 13:00

Korisnik koristi Stadia servis za igranje računalnih igara u oblaku
Korisnik koristi Stadia servis za igranje računalnih igara u oblaku (Foto: Afp)

Googleov glasnogovornik Patrick Seybold potvrdio je za portal The Verge da se Stadia gasi zauvijek 18 siječnja, no unatoč tome mnogi su izdavači računalnih igara s korisnicima podijelili načine kako da svoje kupljene računalne igre i napredak presele na druge platforme te tako spase svoj napredak u tim igrama, kao i ostvarene uštede.

Za one koji žele to učiniti, niže priloženi su primjeri kako napraviti tranziciju na nekim od najpopularnijih naslova računalnih igara na Stadiji.

Google Stadia Iz Googlea najavili gašenje “gamerskog servisa budućnosti”

Cyberpunk 2077: Tvrtka CD Projekt Red omogućit će korisnicima da prenesu svoje podatke na računalo ručnim preuzimanjem pomoću Google Takeout-a. Imaju i vodič za taj proces na svojoj web stranici, a ako korisnici ne iskoriste tu mogućnost prije nego što se Stadia ugasi, nakon gašenja to više neće moći učiniti.

Destiny 2: Iza spašavanje podataka iz ove računalne igre postoji vodič na web stranicama tvrtke Bungie, tvorca tog naslova. Korisnici će morati uključini križnu pohranu prije 18. siječnja kako bi prenijeli svoje likove na drugu platformu.

Hitman 3: Razvojna programerska tvrtka IO Interactive dopušta igračima da naprave jednokratni "Stadia Progression Carryover", kako bi svoj napredak na toj računalnoj igri prenijeli na PC osobna računala (Windows, Steam ili Epic), Xbox ili PlayStation. Da bi to napravili, igrači moraju povezati svoj IOI račun sa svojim Stadia računom, prije gašenja te platforme. Taj prijeenosni alat trebao bi biti dostupan od 11. siječnja, odnosno samo tjedan dana prije gašenja pa igrači koji ne žele izgubiti svoj napredak na toj računalnoj igri imaju zapravo tjedan dana za ostvarenje prijenosa na drugu platformu.

The Elder Scrolls Online: Igrači se mogu prijaviti na svoj Elder Scrolls Online račun na Bethesdinoj web stranici te nakon toga preuzeti i igrati igru na PC-u i/ili Macu, bez gubitka pohranjenog napretka u samoj igri. Igrači mogu pronaći detalje transfera na Bethesdinoj web stranici.

Ekipa Croteama na Reboot InfoGameru (Foto: Croteam) Najbolje pojačanje Googleova gaming servisa: Jedan od osnivača Croteama prešao u Stadiju

Ubisoftove igre: Tvrtka Ubisoft dijeli besplatne PC kopije svojih igara koje igrači imaju na Stadiji. Da bi igrači to ostvarili, moraju povezati svoje Ubisoft i Stadia račune prije gašenja 18. siječnja. Za sve igre koje podržavaju križnu progresiju, napredak u njima će se prenijeti i na PC. Detalje o prijenosu možeete pronaći na Ubisoftovim stranicama.

Nimalo manje važno jest i to da Google također vraća novac za sve kupnje Stadia softvera iz Stadia Storea i kupnje hardvera iz Google Storea. Tvrtka je počela obrađivati povrate novca još u studenom 2022. godine i očekuje da će obraditi većinu povrata novca do 18. siječnja. 

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti