Strahujete da vaše dijete previše igra videoigre? To bi mu zapravo moglo koristiti

Za usporedbu, samo gledanje televizije odnosno druženje s prijateljima, nisu utjecali na razvoj inteligencije djece.

Martina Čizmić | 31.05.2022. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Oko toga jesu li videoigre dobre ili loše, odnosno kako utječu na razvoj i mentalno zdravlje djece, već se dugo vode rasprave. Iako je epidemija pokazala da igranje videoigara može pozitivno utjecati na ljude i smanjiti osjećaj izoliranosti tijekom lockdowna, neki još uvijek strahuju da bi videoigre mogle imati negativan utjecaj na djecu.

No, nova studija objavljena u časopisu Nature, a provedena na 9800 djece u SAD-u proučavala je kako igranje videoigara utječe na razvoj njihove inteligencije. Autori studije zaključili su da, nakon dvije godine promatranja, igranje videoigara ima pozitivan učinak na inteligenciju djeteta. Točnije, igranje videoigara pozitivno je utjecalo na razvoj inteligencije kod djece koja su u dobi od 9 i 10 godina više igrali videoigre, no što su gledali televiziju ili se družili s prijateljima. 

Slika nije dostupna Za dlaku: Tinejdžeru život spasila gaming oprema dok je igrao PlayStation

Za usporedbu, samo gledanje televizije odnosno druženje s prijateljima, nisu utjecali na razvoj inteligencije djece. No, iznenađujuće, gledanje videa na internetu imalo je pozitivan učinak.

Istraživači su usporedili svoje rezultate s rezultatima drugih studija koje su se bavile istom ili sličnom tematikom te došli do zaključka kako igranje videoigara zaista može poboljšati inteligenciju i kognitivne sposobnosti kod djece odnosno mladih. No, ističu kako to ne znači da bi roditelji trebali djeci omogućiti neograničeno vrijeme igranja videoigara ili gledanja videa na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti