Susjedna država prihvatila preporuke struke: Cijepljenje samo mRNA cjepivima, ostala na osobni zahtjev

Stručna skupina je vladi također predložila da se za mlađe od 30 godina koristi Pfizerovo cjepivo i to zbog novih podataka o riziku za pojavu upale srćanog mišića kod cijepljenja Modernom.

Hina | 11.10.2021. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cijepljenje protiv COVID-19 u Slovniji će se ubuduće obavljati mRNA cjepivima (Pfizer-Biontech i Moderna), a vektorskim (AstraZeneca i Johnson&Johnson) samo u izuzetnim slučajevima, odnosno na osobni zahtjev, potvrdio je u ponedjeljak ministar zdravstva Janez Poklukar.

To je preporučila skupina medicinskih stručnjaka nakon što je nedavno djevojka umrla manje od dva tjedna nakon cijepljenja Johnson&Johnsonom.

Poklukar je na konferenciji za novinare rekao da će vektorska cjepiva moći će je dobiti samo osobe koje imaju kontraindikaciju za cijepljenje mRNA cjepivima ili na izričitu želju da se cijepe vektorskim cjepivom.

Stručna skupina je vladi također predložila da se za mlađe od 30 godina koristi Pfizerovo cjepivo i to zbog novih podataka o riziku za pojavu upale srćanog mišića kod cijepljenja Modernom.

Slika nije dostupna Susjedna država izdala novu preporuku: Ubuduće cijepljenje samo Pfizerom i Modernom, za sva ostala cjepiva potrebno posebno odobrenje

Poklukar je rekao da je polovica Slovenaca cijepljena mRNA, a druga polovica vektorskim cjepivima. Ukupno je cijepljeno 49,5 posto stanovništva.

Upitan hoće li promjena strategije cijepljenja smanjiti interes za cijepljenje, ministar je rekao da će se korištenjem sigurnijim mRNA cjepivima povjerenje javnosti povećati, a time i procijepljenost stanovništva.

Poklukar je rekao i da je prihvaćena preporuka stručne skupine o davanju treće doze imunokompromitiranim osobama i onima starijima od 65 godina, za što će se koristiti mRNA cjepiva, primarno Pfizerovo. Treća doza davat će im se dvadeset dana nakon druge doze ili kasnije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti