Teslin plan za budućnost uključuje jeftiniji automobil i robotaksi platformu

Martin Viecha komentirao je što sljedećih pet godina možemo očekivati od Tesle i općenito tržišta električnih automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.09.2022. / 16:14

Tesla (Foto: Afp)

Tržište automobila za 5 godina trebalo bi izgledati prilično drukčije u odnosu kako izgleda danas. Na cestama bi trebalo biti sve više električnih automobila, a očekujemo i veliki broj stanica za punjenje. Bit će posebno zanimljivo vidjeti tko će tada biti lider na tržištu. Danas tu poziciju suvereno drži Tesla, no kompanije poput VW-a, Forda i brojnih drugih koje su uložile desetke milijardi dolara u elektrifikaciju imaju svoje planove s kojima žele Muska svrgnuti s trona.

Teslini automobili Čak su i u Tesli iznenađeni iznimno velikom potražnjom za njihovim automobilima

Odgovore na pitanje što od Tesle možemo očekivati za pet godina dao je prvi čovjek za odnose s investitorima u toj kompaniji Martin Viecha. Gostujući na tehnološkoj konferenciji Goldman Sachsa u San Franciscu govorio je o budućnosti Tesle kao i tržišta električnih automobila tijekom sljedećih pola desetljeća, a kao najvažnije teme koje će dominirati industrijom tada izdvojio je baterijske tehnologije i njihovu dostupnost te cijenu proizvodnje samih automobila.

Tržište električnih automobila i industrija rast će, smatra Viecha, u skladu s dostupnošću, odnosno ponudi baterija.

Kao najvažniju metriku za praćenje ovog tržišta istaknuo je trošak proizvodnje po automobilu. Prije 5 godina trošak izrade svakog Teslina automobila iznosio je 84 tisuće dolara, a sada je on pao na 36 tisuća dolara, pri čemu su sve uštede ostvarene poboljšanjima u proizvodnji i dizajnu vozila te s novim dizajnom tvornica, ali ne i jeftinijim baterijskim tehnologijama.

Tijekom govora dotakao se i teme već više puta spominjanog jeftinijeg Teslinog automobila te je, kao ranije i Musk, i on rekao kako, ako žele postati proizvođač automobila s visokim prodajnim brojkama, trebat će proširiti portfelj vozila i s cjenovno povoljnijim modelom.

Slika nije dostupna Poludjeli očevi testiraju autonomne sposobnosti Teslinih vozila na svojoj djeci

No to neće biti tako skoro jer trenutna vlada velika potražnja za njihovim Modelima 3 i Y i ta su im vozila prioritet te Viecho kaže kako će Model Y postati najprodavaniji automobil na svijetu.

Za ova dva automobila rekao je kako oni pripadaju drugoj generaciji Teslinih vozila (X i S su prva generacija), dok će treća generacija biti - robotaksi platforma, koju možemo očekivati nakon predstavljanja spomenutog jeftinijeg automobila.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti