TikTok uvodi reda: Roditeljima veće ovlasti, nema direktnih poruka za mlađe od 16 godina

Očekuje se blago povećanje broja korisnika kad roditelji počnu otvarati vlastite profile na TikToku kako bi mogli kontrolirati profile svoje djece.

Martina Čizmić | 17.04.2020. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od trenutačno najpopularnijih aplikacija i društvenih mreža TikTok uvodi nove opcije koje će regulirati njezin rad, ali i ograničiti korištenje za najmlađe korisnike.

TikTok, koji je veoma popularan među tinejdžerima i mladima, uvodi set pravila pod imenom "Family Pairing" (Obiteljsko uparivanje) koje će roditeljima omogućiti da kontroliraju koliko njihova djeca koriste aplikaciju. Tako će moći odrediti koliko vremena mogu provesti u aplikaciji, što mogu vidjeti i s kim mogu komunicirati. Korisnici mlađi od 16 godina neće moći primati direktne poruke, što je u skladu s europskim pravilima nametnutim svim društvenim mrežama.

Kao i do sad, mlađi od 13 godina ne bi smjeli koristiti TikTok, a roditelji onih starijih od 13 moći će povezati djetetov račun sa svojim i onda uključiti kontrole.

Kroz opciju kontrole direktnih poruka, roditelji će moći odobriti korisnike koji će moći kontaktirati njihovu djecu, ograničiti publiku koja vidi njegove objavljene uratke, ali i u potpunosti isključiti direktne poruke. Također, TikTok će blokirati fotografije i videa u porukama kako se nešto ne bi provuklo.

Da je pretjerano korištenje TikToka postao pravi problem, svjesni su i u samom TikToku. Zato su već ranije uveli opciju u aplikaciju koja svako toliko korisnike upozori kako bi trebali napraviti pauzu od korištenja.

Iz TikToka ističu kako je jedan od razloga za uvođenje ovakvih ograničenja činjenica da korisnici diljem svijeta intenzivno koriste aplikaciju jer su zbog pandemije koronavirusa zatvoreni u svojim kućama. No to nije jedini razlog. TikTok je pod povećalom nekoliko vlada zbog nepoštivanja pravila poput europskog GDPR-a i američkog zakona o pravima privatnosti djeteta.

Nove opcije trebale bi biti dostupne korisnicima diljem svijeta u sljedećih nekoliko tjedna, a očekuje se i da TikTok tad primijeti i blago povećanje broja korisnika, kad roditelji počnu otvarati vlastite profile na TikToku ne bi li mogli kontrolirati profile svoje djece.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti