Tržište igara moglo bi se potpuno promijeniti i gameri će igranjem zarađivati novac

Play to earn koncept sve je popularniji, a taj bi način igranja za pet godina mogao postati dominantan na gamerskom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2022. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za pet godina tržište videoigara bit će potpuno drukčije te će se način na koji se igraju igre u potpunosti promijeniti. U tako nešto barem vjeruje suosnivač Reddita Alexis Ohanian. Ovaj serijski poduzetnik do sada je investirao u brojne projekte povezane s blockchainom i kriptovalutama i smatra kako će kripto dominirati tržištem videoigara za nekoliko godina.

Zynga Take-Two najavio preuzimanje diva mobilnog gaminga za 12,7 milijardi dolara

Umjesto klasičnih igara koje su besplatne ili ih čak plaćamo kako bi u njima uživali, u budućnosti bi na igrama mogli - zarađivati. Već danas postoje igre u kojima gameri za vrijeme provedeno u njima zarađuju različite tokene koje onda mogu iskoristiti unutar samih igara, ali i zamijeniti za prave kriptovalute koje mogu prodati za novac. Jedna od takvih igara je Axie Infinity u kojoj se s tokenima može kupovati kriptovaluta Ronin.

Ohanian je o takvoj budućnosti gamerskog tržišta govorio tijekom jedne od posljednjih epizoda podcasta Where it Happens: 90 posto ljudi neće igrati igre osim ako nisu propisno nagrađeni za svoje vrijeme. Za pet godina, svoje ćete vrijeme pravilno vrednovati i umjesto da se vaši podaci prikupljaju ili da ćete plaćati dolare za kupovinu glupih čekića koje u biti ne posjedujete, igrat ćete igre koje će biti jednako zabavne, ali ćete s njima zarađivati neku vrijednost i vi ćete biti ti koji prikupljaju stvari. To prikupljanje koje spominje odnosi se na kriptotokene koje će onda gameri iskoristiti dalje u igri za kupovinu virtualnih stvari ili zamjenu za kriptovalute.

Što će biti za pet godina, teško je prognozirati, no na GameSpotu ukazuju na probleme s igrom Axie Infinity jer se pokazalo da sve više gamera koji zarađuju tokene, umjesto da ih ponovno iskoriste u igrama, prodaju ih i novac stavljaju u džep.

Slika nije dostupna Kako nastaju videoigre i što se radi u poduzetničkom inkubatoru? Premijer posjetio Novsku: "Pratim čime se moj sin igra pa ću se updateati"

Ohanian nije usamljen u svom razmišljanju o budućnosti play to earn igara te su interes prema tom konceptu pokazali i CEO EA Andrew Wilson, Strauss Zelnick iz Take-Twoa, dok je Yosuke Matsuda iz Square Enixa ranije komentirao kako će se gameri s vremenom prestati igrati igre samo zbog zabave. Igrat će ih i kako bi na njima zaradili.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti