Take-Two najavio preuzimanje diva mobilnog gaminga za 12,7 milijardi dolara

Preuzimanje će stvoriti jednu od najvećih kompanija za stvaranje videoigara na svijetu, koja će pokrivati gotovo sve platforme.

Martina Čizmić | 10.01.2022. / 16:27

Zynga (Foto: AFP)

U svijetu videoigara uskoro bi moglo doći do velikih promjena. Naime, tvrtka Take-Two Interactive, koja je najpoznatija kao izdavač videoigara za računala i konzole, među kojima je i serijal Grand Theft Auto, objavila je namjeru da preuzme diva mobilnog gaminga, Zyngu.

Preuzimanje, koje bi trebalo biti okončano u prvom kvartalu 2023. godine, prema njihovim je procjenama vrijedno čak 12,7 milijardi dolara i stvorit će jednu od najvećih kompanija za stvaranje videoigara na svijetu, koja će pokrivati gotovo sve platforme.

Slika nije dostupna Sjećate se FarmVillea? Bliži se gašenje igre koja je obilježila jedno razdoblje Facebooka

Podsjetimo, Zynga je svoju popularnost stekla nizom videoigara poput Farmville i Words with Friends, a koje su mnogi mogli igrati na Facebooku i na svojim pametnim telefonima. Nakon što je Facebook ukinuo Zyngi pristup svom Graph servisu, korisnici su ostali bez svog dnevnog "fiksa". Zynga im je potom pružila priliku da svoje omiljene igre, zaigraju na mobilnim telefonima i tako krenula u potpuno novom smjeru. 

Strateška kombinacija spaja naše najbolje konzolne i računalne franšize, s diversificiranom mobilnom izdavačkom platformom koja ima bogatu povijest inovacije i kreativnosti. Zynga također ima veoma talentiran i iskusan tim, koji se veselimo primiti u Take-Two obitelj, istaknuo je predsjednik Take-Two Strauss Zelnick.

CEO Zynge, Frank Gibeau, dodao je kako će spajanje s Take-Two omogućiti Zyngi da nastave svoju misiju spajanja svijeta kroz videoigre.

Slika nije dostupna I gameri u borbi protiv koronavirusa: Gdje god se nalazite, koju god igru da igrate - možete nešto napraviti!

Zynga Hakeri se dokopali podataka više od 200 milijuna korisnika mobilnih igara Zynge

Krećemo na novo putovanje koje će nam omogućiti da stvaramo još bolje igre, dođemo do još veće publike i postignemo značajan rast kao vodeći u sljedećoj eri gaminga, dodao je Gibeau.

Ovo će preuzimanje biti pobjeda i za jednu i za drugu tvrtku. Zynga se već dulje vrijeme bori sa problemom privlačenja korisnika koji ne igraju njihove videoigre na mobilnim platformama, a Take-Two je trebao partnera s kojim će jače nastupiti na tržištu mobilnih igara. Naime, kako su sami istaknuli, mobilne videoigre najbrže su rastući segment u industriji za koji se procjenjuje da je prošle godine zaradio 136 milijardi dolara. Preuzimanjem Zynge, Take-Two bi trebao postati vodeća tvrtka na tržištu mobilnih videoigara, a procjenjuju i kako će više od polovice njihovih prihoda u 2023. godini dolaziti upravo od takvih videoigara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti