Twitter dobio po prstima: Zbog otkrivanja privatnih tvitova morat će platiti 450 tisuća eura

Kazna Twitteru odnosi se na "bug" iz 2019. u aplikaciji za Android jer je ta pogreška izložila javnosti neke objave korisnika.

Hina | 15.12.2020. / 14:07

Twitter (Foto: Getty)
Twitter (Foto: Getty) (Foto: Getty)

Irski regulator objavio je u utorak da je kaznio Twitter globom od 450.000 eura zbog pogreške koja je izložila privatne tvitove, što je prva takva kazna izrečena američkoj mreži prema novom sustavu Europske unije o zaštiti privatnih podataka.

Prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Europske unije (GDPR), irski regulator Data Protection Commission vodeći je regulator za tehnološke divove Twitter, Facebook, Apple i Google u Europskoj uniji jer sjedišta za Europu imaju u Irskoj.

Twitter, ilustracija Ozbiljno upozorenje: Ako koristite ovu aplikaciju na Androidu, nikako je ne nadograđujte dok se problem ne riješi

GDPR je na snazi od 2018. godine, no kazna Twitteru prva je izrečena prema novom sustavu u kojem vodeći nacionalni regulator donosi odluke prije nego što se konzultira s drugim nacionalnim regulatorima u Europskoj uniji.

Kazna Twitteru odnosi se na "bug" iz 2019. u aplikaciji za Android jer je ta pogreška izložila javnosti neke objave korisnika.

Irski regulator, koji je otvorio više od 20 velikih istraga o američkih tehnološkim tvrtkama, ovlašten je izricati kazne za kršenja u iznosu do 4 posto globalnog godišnjeg prihoda tvrtke ili 20 milijuna eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti