U Bjelorusiji uhićen jedan od najboljih urednika ruske Wikipedije

Jedan od top urednika ruske Wikipedije uhićen je u Bjelorusiji. Službeni razlog uhićenja je nepoznat, a njegov korisnički račun na Wikipediji blokiran je do daljnjeg.

Branimir Vorša | 12.03.2022. / 09:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glavna uprava za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Bjelorusije (GUBOPiK) privela je istaknutog urednika Wikipedije Marka Bernsteina, piše bjeloruski portal Zerkalo.

Uhićenje Bernsteina dolazi nakon što su njegovi osobni podaci podijeljeni na javnom Telegram kanalu GOBUPiK-a. Bernstein je jedan od 50 najboljih urednika ruske Wikipedije.

Video Bernsteinova uhićenja također je objavljen uz njegovu fotografiju i osobne podatke. U videu, Bernstein je optužen za distribuciju lažnih antiruskih informacija. Spomenuti kanal na Telegramu je od tog trenutka postao privatan.

Zerkalo također izvještava da je Berstein optužen za uređivanje članaka na Wikipediji o ruskoj invaziji Ukrajine. Međutim, niti jedna informacija na Telegram kanalima ne navodi jasno za što je, ako bilo što uopće, Bernstein službeno optužen.

U zapisniku aktivnosti Bernsteinovog navodnog Wikimedijinog korisničkog imena, možev se vidjeti da je napravio preko 200.000 uređivanja članaka na ruskoj Wikipediji. Trenutno je njegov račun opisan kao blokiran na neodređeno vrijeme.

Na kanalu ruske Wikipedije na Telegramu korisnicima u Bjelorusiji i Rusiji također je savjetovano da sakriju osobne podatke i samo uređuju članke o ratu s drugih računa.

Bjelorusija je nudila logističku potporu tijekom ruske invazije na Ukrajinu, služeći kao polazna točka za jedinice koje se kreću prema ukrajinskom glavnom gradu Kijevu. Ukrajina isto tako upozorava da Bjelorusija možda planira pridružiti se invaziji sa svojom vojskom, navodeći da je Rusija izvela lažni napad kako bi isprovocirala umiješanost zemlje u rat u Ukrajini.

Prošlog tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji kažnjava ljude koji šire "lažne vijesti" kaznom do 15 godina zatvora. Roskomnadzor, državna tehnološka i komunikacijska agencija, također je zaprijetila blokiranjem Wikipedije zbog stranice na ruskom jeziku o trenutnoj invaziji na Ukrajinu. U to je vrijeme Zaklada Wikimedia izdala priopćenje u znak podrške urednicima ruske Wikipedije.

Glasnogovornik Zaklade Wikimedia rekao je da grupa pomno prati situaciju.

Timovi Zaklade za povjerenje i sigurnost i ljudska prava prate tekuću krizu u Ukrajini i u bliskom su kontaktu s našim zajednicama u regiji kako bi osigurali njihovu sigurnost i odgovorili na njihove potrebe, poručio je.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti