Nakon pet završnih mečeva u mobilnoj igri Brawl Stars, ekipa Flow osvojila je naslov regionalnog prvaka 8. sezone A1 Adria Lige pobijedivši tim Winx Club. Tako su Andrey, Adry, DzonDzon i Lavvek osvojili novu prestižnu titulu i veći dio nagradnog fonda za ovu igru koji je iznosio 2.000 eura.

Upravo je Luka Črneli – Lavvek, dokazano jedan od naših najuspješnijih Brawlera, gamera i youtubera bio sugovornik direktoru planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska Zoranu Arambašiću. Pod voditeljskom palicom Bare Barukčića – Pougljenog Mrava dvojac je u sklopu panela 5G & Gaming raspravio kako sve nova mrežna tehnologija pridonosi boljem iskustvu igranja te kako gigabitne brzine i niska latencija već sada utječu na razvoj gaming industrije. Budućnost online gaminga, streaming servisa, VR-a i AR-a, ali i predviđanje vjerojatne komercijalizacije 6G mreže do kraja desetljeća bile su teme panel rasprave emitirane uživo iz Esports studija u sklopu Reboot Online Games Weeka powered by A1.

Prvaci BRAWL Starsa (Foto: A1)

Druga panel rasprava na rasporedu imala je aktualnu temu odgovornosti svih sudionika u gaming industriji – od developera do gamera svih uzrasta, uključujući djecu, ali i njihove roditelje. Aleksandar Gavrilović, direktor studija za izradu igara Gamechuck te tajnik Klastera hrvatskih proizvođača videoigara istaknuo je kako je nužna odgovornost svih u gamerskom ekosustavu; developeri moraju biti etični, mora postojati jasan zakonodavni okvir te bi više trebalo ukazivati na pozitivne efekte gejmanja kao što je smanjeni osjećaj izoliranosti u vrijeme pandemije.

Negativne učinke i pojave, poput ovisnosti, neumjerenosti, elemenata igara na sreću (tzv. loot boxovi) i diskriminacije opisao je Tomislav Ramljak, sudski vještak za zlostavljanje djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Oba gosta poslala su sličnu poruku djeci i roditeljima gamera  - nije dobro smatrati tablete i mobitele virtualnim „dadiljama“ niti paziti samo na kategorizaciju (PEGI) ili sadržaj igara. Gavrilović predlaže roditeljima da upoznaju virtualne prijatelje svoje djece, dok je Ramljak pozvao djecu da roditeljima pokušaju objasniti i zainteresirati ih za to što i kako igraju. Moderator Baro je na kraju podsjetio kako se i A1 Adria Liga od svoje prve sezone zasniva na fair-playu, uzajamnom poštovanju sudionika i nultoj toleranciji na bilo koju vrstu „toksičnosti“, govora mržnje ili diskriminaciju.

Do kraja tjedna na programu iz Esports studija još je nekoliko jednako zanimljivih panela, a unutar završnice osme sezone A1AL doznat ćemo i imena najboljih regionalnih esportaša u preostale tri igre: FIFA22, League of Legends te CS:GO.

Reboot Online Games Week powered by A1 nastavlja emitirati sadržaj do nedjelje i iz druga dva livestream studija: Core Gaming te Games Industry, a svi fanovi esporta i videoigara mogu se uključiti u humanitarnu akciju. Prikupljaju se sredstva za eksperimentalno liječenje u inozemstvu djevojčice Kiare iz Tribunja kojoj je ljetos dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu, a donirati se može ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju