Valve iznenadio gamere: Igre koje platite na Steamu nisu vaše vlasništvo

Prilikom plaćanja igara na Steamu dio korisnika naišao je na jednu novu obavijest.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.10.2024. / 11:52

Steam (Foto: Valve)

Za milijune ljubitelja videoigara Steam je gamerski centar svijeta. Putem ove platforme kupuju i igraju igre, a kako su neki članovi Steama više od deset godina, na ovoj platformi već su skupili gomilu digitalnog sadržaja. Iako su oni te igre kupili i dostupne su im putem njihova profila na Valveovoj platformi, oni ih u biti - ne posjeduju.

Steam Steam najavio opciju za dijeljenje igara među članovima obitelji

Naime, u posljednje vrijeme prilikom kupovine novih igara, nekim korisnicima Steama pojavljuje se poruka kakva se ranije nije prikazivala. Prije nego potvrde kupovinu korisnike se tako obavještava da se kupovinom digitalnog proizvoda za njega dobiva licenca za taj proizvod na Steamu, dakle time ih im se daje na znanje da oni ne kupuju samu igru, tj. da je neće posjedovati, već kupuju samo njenu licencu za Steam. Iz Valvea, kompanija koja je vlasnik Steama, nisu objavili nikakve informacije vezane uz ovaj novitet, odnosno zašto su odjednom počeli korisnicima prikazivati poruku o tome kako ne kupuju igre, već samo licence.

Razlog, čini se, ipak ne leži u nekoj iznenadnoj promjeni pravila Valveove platforme, već u zakonu koji početkom sljedeće godine stupa na snagu u Kaliforniji. Spomenuti zakon obvezuje kompanije da upozore kupce njihovih proizvoda da oni ne posjeduju digitalni sadržaj, već samo kupuju licence za pristup medijima.

Steam Deck Valve predstavio poboljšanu verziju Steam Decka

Ovaj će se zakon primijeniti samo na digitalne kopije različite vrste sadržaja - od igara preko glazbe i videa pa do knjiga s online trgovina, a neće se primijeniti na sadržaj koji se preuzima na uređaje i moći će mu se pristupati i offline. Za one kompanije koje se ne pridržavaju tog zakona i svoje korisnike ne upozore da ne kupuju sam proizvod, već samo digitalnu licencu, prijeti kazna zbog lažnog oglašavanja.

Jedan od razloga donošenja ovakvog zakona, prema Engadgetu, vjerojatno je situacija od ranije ove godine kada je Ubisoft izbrisao online igru The Crew sa svojih servera tako da joj više nisu mogli pristupiti niti osobe koje su je platile.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti