Virtualni statusni simboli: Djecu koja ne kupuju dodatke u Fortniteu zlostavljaju i nazivaju siromašnima

Plaćeni skinovi, tj. kostimi koji se koriste na avatarima Fortnitea postali su virtualni statusni simboli, a oni koji ih ne kupuju izloženi su zlostavljanju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2019. / 11:45

Fortnite Android (Foto: Epic Games) (Foto: Epic Games)

U kratko vrijeme Fortnite je osvojio milijune ljudi diljem svijeta koji su se navukli na ovu igru i koja je postala dio pop-kulture. Najpoznatiji igrači Fortnitea poput Ninje zarađuju milijune i popularni su poput glumaca i pjevača, nogometaši golove slave plesovima iz Fortnitea, dok djeca provode besane noći u virtualnim ratovima, za što im neki roditelji čak plaćaju instrukcije.

Fortnite (Foto: AFP) Prva u nizu tužbi?: Fortnite je poput kokaina i duhana, nikad nije smio biti na tržištu

Osim što dio mladih gubi previše vremena na igranje, zbog čega se ne mogu u potpunosti posvetiti školi pa su njihove ocjene sve slabije, jedan od problema je i zlostavljanje u igri. Kako je pokazalo istraživanje jedne britanske organizacije za zaštitu djece čiji su predstavnici razgovarali s djecom starosti između 10 i 16 godina, sve su češće žrtve zlostavljanja djeca koja ne kupuju dodatke poput skinova, odnosno kostima u koje se može "obući" avatar u igri, a koji se moraju platiti.

Fortnite je potpuno besplatan za igranje, no Epic Games zarađuje velik novac prodajom takvih virtualnih dodataka poput oružja i skinova s kojima se može ukrasiti avatar. Za kupovinu skinova prvo je potrebno kupiti virtualni novac Fortnitea (V-Bucks), a njihova cijena iznosi oko 20 dolara. Koliko su V-Bucksi popularni, najbolje govori podatak da je upravo ta virtualna valuta prošle godine bila prva na popisu želja za božićni poklon dijela tinejdžera.

Kyle Bugha Giersdor (Foto: AFP) "Kralj" Fortnitea ima samo 16 godina i upravo je postao bogatiji za 3 milijuna dolara

Skinovi u Fortniteu postali su (virtualni) statusni simbol, slično kao što u stvarnom životu brendirana odjeća i obuća predstavlja status i luksuz. A ako nemate plaćene skinove, "drugi misle da ste smeće", komentirala je jedna djevojčica tijekom istraživanja, dok su drugi ispitani rekli da se zbog korištenja besplatnih skinova djeca nekad žrtve zlostavljanja i da se osjećaju siromašno.

Izvor: Business Insider


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti