WhatsApp i Signal mogli bi se povući iz Velike Britanije

Ono od čega u WhatsAppu strahuju jest da bi se primjerom Velike Britanije mogle povesti i druge države.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2023. / 12:02

WhatsApp (Foto: Afp)

Popularne komunikacijske platforme danas dolaze s tzv. end to end enkripcijom tako da nitko pa čak niti tehnološke tvrtke koje su vlasnici tih platformi nemaju uvid u sadržaj komunikacije. Iz vlade Velike Britanije, kao i brojnih organizacija za zaštitu djece i borbe protiv online zlostavljanja u toj zemlji tvrde da takva enkripcija omogućuje pedofilima i zlostavljačima dijeljene dječje pornografije i drugog zabranjenog sadržaja, bez straha da bi ih se moglo otkriti.

WhatsApp Iz WhatsAppa popustili: Pristali na europska pravila igre, a evo što to znači za korisnike

Zato Velika Britanija priprema zakon o online sigurnosti s kojim žele zaštititi najmlađe i spriječiti dijeljenje pedofilskog sadržaja. No pitanje je kako bi se takav zakon mogao provesti, bez da se ugrozi privatnost samih korisnika. Dok neki tvrde kako je moguće razviti tehnološka rješenja koja bi omogućila i zaštitu privatnosti, ali u isto vrijeme spriječili dijeljenje ilegalnog sadržaja, tehnološke kompanije smatraju da bi se time ugrozila privatnost korisnika njihovih usluga.

Kritičari zakona smatraju kako bi rješenje bilo u skeniraju sadržaja na samim telefonima prije nego se šifriraju i pošalju putem poruka, što je jasan primjer kršenja privatnosti. Ako takav zakon zaista stupi na snagu u Velikoj Britaniji, neke bi popularne komunikacijske platforme mogle dignuti sidro s tog tržišta. Tako su nešto najavili iz Signala, ali i iz WhatsAppa, najpopularnije platforme u toj zemlji koju koristi 70 posto odraslih s pristupom internetu u toj zemlji.

Iz tih kompaniju kažu kako će radije napustiti to tržište, nego smanjiti sigurnost i privatnost svojih poruka. Naši korisnici diljem svijeta žele sigurnost - 98 posto naših korisnika nalaze se izvan Velike Britanije i oni ne žele da smanjimo sigurnost našeg proizvoda, komentirao je za BBC prvo čovjek WhatsAppa Will Cathcart. Naglasio je i kako su nedavno blokirani u Iranu te da ih, barem do sada, nikada nisu bili blokirani u zemljama u kojima vlada liberalna demokracija.

WhatsApp Napokon! Nova nadogradnja WhatsAppa donosi jedan veliki novitet

S njim se slaže i predsjednica Signala Meredith Whittaker koja je najavila apsolutno povlačenje s tog tržišta u slučaju da zbog novog zakona budu morali smanjiti privatnost i sigurnost svoje platforme. Putem Twittera najavila je i kako se veseli suradnji s Willom Cathcartom i ostalima kako bi se zajedno borili protiv takvog zakona.

Ono od čega Cathcart strahuje jest da bi se primjerom Velike Britanije mogle povesti i druge liberalne demokracije, što bi mogao biti veliki problem za komunikacijske platforme i njihove korisnike.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti