Xbox protiv PlayStationa: Evo koji uređaj dominira u ratu konzola nove generacije

Nakon problema s nestašicom čipova, situacija na tržištu se normalizirala, što se osjeti i na prodaji konzola.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2023. / 10:48

PlayStation (Foto: Afp)

Sony i Microsoft predstavili su dugo očekivane nove generacije svojih konzola tijekom pandemije, u vrijeme kada su na tržištu vladale velike nestašice čipova i drugih komponenti. Iako je potražnja za konzolama bila velika, zbog problema s opskrbnim lancima i poremećajem na tržištu čipova ponuda je nije mogla pratiti pa je na tržištu konstantno vladala nestašica konzola.

PlayStation Iznenađenje iz Sonyja: Za kraj godine pripremaju potpuno novu konzolu

Kako su pandemija i sva ograničenja vezana uz koronavirus polako pala u drugi plan, tako se i ponuda poboljšala pa tako napokon svi ljubitelji PlayStationa i Xboxa napokon mogu bez problema nabaviti te gadgete.

Da se situacija popravila pokazuju i podaci Sonyja vezani uz poslovanje i prodaju konzola tijekom posljednja tri mjeseca, kao i ukupni podaci prodaje i njihova usporedba s najvećim konkurentom.

Od lansiranja konzole na tržište do sada Sony je prodao 38,4 milijuna PlayStationa 5, dok je Microsoft prodao “samo” 18,5 milijuna Xboxa Series X i S. Samo u posljednja tri mjeseca japanska je kompanija prodala 6,2 milijuna PlayStationa 5, što je veliki porast u odnosu na raniji kvartal kada su prodali 2 milijuna novih plejki. Tijekom cijele fiskalne 2022. godine Sony je prodao 19,1 milijuna PlayStationa 5, što je nadmašilo ranije prognoze o prodaji 18 milijuna konzola tijekom 12-mjesečnog razdoblja. Iz Sonyja su sa zadovoljstvom komentirali kako se distribucija konzola normalizirala pa sada svi koji žele novu plejku, mogu je kupiti bez čekanja.

Dok su vijesti o prodaji hardvera odlične, isto se ipak ne može reći za softver, odnosno igre za PlayStation. Naime, zarada od prodaje igara u posljednjem kvartalu iznosila je 68 milijuna dolara, što je pad u odnosu na isto razdoblje godinu ranije kada je iznosila 70 milijuna dolara. Brojke za cijelu godinu također su u crvenom pa je ta prodaja s 303,2 milijuna dolara pala na 264,2 milijuna dolara za fiskalnu 2022. godinu. Kao glavni razlog takvog pada na TechSpotu naglašavaju nedovoljan broj kvalitetnih novih naslova za PlayStation 5 jer developeri i dalje igre razvijaju za PS4 te ih onda prilagođavaju za peticu, umjesto da razvijaju naslove isključivo za PS5.

Xbox Microsoft već razvija novu generacija Xboxa

Zanimljive brojke ostvarene su i s prodajom novog uređaja za virtualnu stvarnost PSVR 2. Sony konkretne brojke nije objavio, no prema nekim izvorima upoznatim sa situacijom u Sonyju prodano je između 270 i 300 tisuća komada tijekom prvog mjeseca, što su odlične brojke, s obzirom na to da su mnogi bili skeptični prema prodaji ovog uređaja zbog njegove visoke cijene.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti