Većina "nuspojava" cjepiva protiv bolesti COVID-19 uzrokovana je očekivanjima ljudi, a ne cjepivom, kažu znanstvenici s Harvardske medicinske škole nakon analize izvješća više od 45.000 sudionika istraživanja.

Različite "sustavne" nuspojave, poput glavobolje, umora i bolova u zglobovima, prijavljene su u obje polovice fokus grupe, među onima koji su primili razna cjepiva protiv COVID-a, kao i onima koji su primili placebo.

Nakon analize izvješća znanstvenici medicinskog centra Beth Israel Deaconess iz Bostona došli su do zaključka da je takozvani "nocebo efekt", odnosno neugodni osjećaji uzrokovani tjeskobom ili lošim očekivanjima, bio uzrok tri četvrtine svih prijavljenih nuspojava cjepiva.

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 Francuska Studija o mRNK cjepivu potvrdila rizik od upalne bolesti srca, ali i naglasila sve prednosti cijepljenja

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu JAMA Network Open, piše da je 35 posto primatelja placeba prijavilo nuspojave nakon prve doze, a 32 posto nakon druge. Prijavljeno je značajno više "nuspojava" u skupinama koje su primile cjepivo, ali takozvani "nocebo odgovori" činili su 76 posto prijavljenih sistemskih nuspojava nakon prve doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 i 52 posto nakon druge doze, ističu znanstvenici u istraživanju.

Znanstvenici napominju da, iako su razlozi za neodlučnost oko cijepljenja raznoliki i složeni, jedan od glavnih je zasigurno i zabrinutost zbog potencijalnih nuspojava cjepiva protiv COVID-a. O njima bi, u kontekstu istraživanja i "nocebo odgovora", računa trebali voditi i odgovorni u javnim kampanjama cijepljenja.

Jedan od znanstvenika uključenih u istraživanje, profesor s Harvardske medicinske škole Ted Kaptchuk, objasnio je znanost iza nocebo efekta. Istaknuo je da su nespecifični simptomi, poput glavobolje i umora, navedeni u mnogim informativnim knjižicama kao tipične nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 HALMED i HFD putem društvenih mreža provode kampanju prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva

Slika nije dostupna Farmaceutske tvrtke ažurirale upozorenja na potencijalne nuspojave i rizike nakon cijepljenja protiv COVID-19: "Koristi su još uvijek veće od rizika!"

Dokazi upućuju na to da ova vrsta informacija može potaknuti ljude da pogrešno pripisuju uobičajene dnevne pozadinske pojave (poput glavobolje ili umora) kao da proizlaze iz cjepiva ili uzrokuju tjeskobu i zabrinutost, zbog kojih ljudi postaju posebno osjetljivi i svjesni onoga što svakodnevno osjećaju, rekao je Kaptchuk.

Izvor: HMS Harvard

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju