Zagreb Government Jam pokazao kako je moguće riješiti izazove javnog sektora u samo 48 sati

Pobjedu je odnijela platforma koja studentima omogućuje kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama.

Martina Čizmić | 11.06.2018. / 17:43

Zagreb Government Jam (Foto: Zagreb Government Jam) (Foto: Zagreb Government Jam)

Od 5. do 7. lipnja u Zagrebu je po prvi put održan Global Government Jam, događaj u okviru globalne inicijative u kojoj su dionici javne uprave, zaposlenici državnog i privatnog sektora te studenti diljem svijeta istovremeno radili na rješavanju izazova i dizajnu usluga iz domene javnog sektora. Organizacijom prvog Zagreb Government Jama, Zagreb i Hrvatska stavljeni su na mapu s više od 30 ostalih lokacija u svijetu, na kojima su se problemi javnog sektora rješavali na inovativan i uključiv način.

Tema ovogodišnjeg Government Jama bila je obznanjena tek u utorak 5. lipnja, nakon čega su svi sudionici imali na raspolaganju samo 48 sati da osmisle rješenje i 'prodrmaju javni sektor'. Na Zagreb Government Jamu generirano je više od 70 grubih ideja, podijeljenih u kategorije poput obrazovanja, energetike, transporta, upravljanja otpadom, zdravstva, pravnog sustava, a sudionici su se kasnije podijelili u grupe kako bi razvili 3 finalna koncepta, svaki s ciljem osmišljavanja inovativnih rješenja za poboljšanje sveukupne kvalitete života građana.

Neka od rješenja i mogućnosti rješavanja problema javnog sektora odnose se na koncept ugradnje solarnih panela usmjeren prema mladim vlasnicima prvih nekretnina, koncepta digitalizacije javne uprave koji centralizacijom dostupnih informacija i usluga omogućuje korisniku rješavanje većine zahtjeva na jednom mjestu te platforme koja omogućuje studentima kreiranje studijskog programa prema njihovim potrebama, od odabira kolegija i praksi, preko povezivanja s mentorima i kolegama, sve do profesionalnog savjetovanja. Upravo je ovo zadnje rješenje dobilo najviše glasova te ponijelo titulu najboljeg na ovogodišnjem Jamu.

Rješenja su razvijana koristeći „design thinking“ metodologiju, a sam rad na rješenjima sastojao se od kratkih teorijskih blokova te praktičnog rada, pod budnim očima konzultantica za korisničko iskustvo tvrtke Radilica - Petre Ravlić, Marine Milić Kravar, Katarine Pranjić i Tee Zavacki.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti