Zašto je Musk promijenio ime iz Twittera u platformu X? Izvršna direktorica kompanije napokon je dala konkretno objašnjenje

Musk je krajem prošle godine platio 44 milijarde dolara za Twitter, a nedavno se odlučio za promjenu imena te društvene mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2023. / 11:07

Musk i Yaccarino (Foto: Afp)

Elon Musk godinama ima ideju o superaplikaciji, odnosno jednoj mobilnoj aplikaciji koja bi zamijenila brojne online servise koje danas koristimo. Jedna aplikacija koju bi koristili ne samo kao društvenu mrežu već i za glasovne pozive, plaćanje itd., nešto slično kineskom WeChatu. On je čak razmišljao o pokretanju takve potpuno nove aplikacije, ali umjesto toga odlučio se potrošiti 44 milijarde dolara i kupiti Twitter.

Odmah nakon preuzimanja krenuo je s velikim promjenama na toj mreži, ali i otkazima u kompaniji. Te su promjene negativno utjecale na oglašivače jer su oni, barem privremeno, odustali od oglašavanja na toj platformi, što je utjecalo na prihode tvrtke.

Twitter Twitter odlazi u povijest, ali ne zbog očitih razloga: "Recite zbogom plavoj ptičici"

Kako je Musk prilično zaposlena osoba te upravlja Teslom, a dio radnog vremena provodi i u SpaceX-u i Neuralinku, poziciju glavne osobe Twittera nedavno je predao Lindi Yaccarino, a u razgovoru za CNBC izvršna direktorica tvrtke objasnila je razloge iza velikog rebrandinga ove mreže. Podsjetimo, Twitter je nedavno postao platforma X, što možete vidjeti i na svojim pametnim telefonima na kojima je ikona "X" zamijenila Twitter.

U razgovoru s novinarima CNBC-a prošli tjedan Yaccarino je objasnila razloge promjene imena mreže. Naglasila je kako je, kada je prihvatila Muskov poziv da postane izvršna direktorica, pristupila kompaniji kako bi mu pomogla u transformaciji i rebrandingu u platformu X. Te promjene uključuju, kako je spomenula, nova iskustva i evoluciju u duže videozapise i članke, pretplatu na omiljene kreatore koji sada zarađuju od te platforme, a najavila je kako budućnost donosi videopozive te mogućnost plaćanja između korisnika, kao i direktnog plaćanja kreatorima.

Oslobođenje od Twittera

Među inim, objasnila je i zašto je bilo potrebno promijeniti ime društvene mreže i napraviti potpuni rebranding kako bi se krenulo u smjeru superaplikacije, odnosno zašto isto nisu mogli napraviti pod imenom Twitter. Rebranding predstavlja oslobođenje od Twittera, pri čemu misli kako su se morali odmaknuti od nasljeđa Twittera i načina razmišljanja koji je vezan za Twitter. Da su zadržali to ime, na sve bi se promjene gledalo kao na neke manje, a ne radikalne promjene kakve ona i Musk imaju na umu. Većina bi i dalje gledala na Twitter kao društvenu mrežu na koju su navikli duže od desetljeća i koja ima svoje nasljeđe i povijest. A ta povijest u ovom slučaju predstavlja teret za budućnost i inovacije.

Musk i Yaccarino Yaccarino investitorima predstavila plan za budućnost Twittera

Musk i Yaccarino zato su se odlučili riješiti tog tereta i napraviti radikalni zaokret. Twitter je tako postao platforma X, koja bi u budućnosti trebala biti potpuno drukčija u odnosu na društvenu mrežu koju je Musk kupio prije manje od godine dana.

Što se tiče rada pod Muskom, kao i njezine uloge u kompaniji, rekla je kako su njihove uloge vrlo jasne. Musk je usmjeren na rebranding i budućnost tvrtke, dok je ona zadužena za sve ostalo - vođenje kompanije, dogovaranje partnerstva, prodaju i dr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti