Toplinski val u Kini dovodi brojne IT tvrtke u probleme

Dio analitičara smatra da bi privremeno zatvaranje moglo dovesti do poskupljenja, no iz Foxconna i VW-a poručuju kako ne treba očekivati neke disrupcije i kašnjenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2022. / 08:06

Vrućina
Vrućina (Foto: Getty Images)

Kineska provincija Sečuan važno je područje za industriju poluvodiča i proizvodnje solarnih panela te su tu smještene tvornice poznatih tehnoloških i automobilskih kompanija poput Foxconna, Toyote, Texas Instrumentsa, Volkswagena, Teslinog dobavljača baterija CATL itd. Regija je bogata elementima poput litija i polikristalnog silikona koji se koriste, među inim, u baterijama telefona i električnih automobila, kao i za solarne panele.

Slika nije dostupna Kinezi optužuju SAD zbog novog zakona: Predstavlja “mentalitet hladnog rata” i prijetnju kineskom biznisu

Ovo je područje, kao i mnoga mjesta na svijetu, pogođeno velikim toplinskim valom koji je u neke gradove donio temperature veće od 40 stupnjeva Celzija, kao i sušama, zbog kojih je značajno povećana potrošnja energije. Zbog tako velike potrošnje i opterećenja energetske mreže, lokalne vlasti donijele su odluku o privremenom gašenju tvornica koje se nalaze na tom području.

Naglasili su da je pred Sečuanom “najteži i najekstremniji trenutak” u opskrbi energijom te će na šest dana biti zatvorene tvornice Intela, najvećeg proizvođača baterija za električna vozila (CATL), Foxconna i drugih. Problem je što je regija dosta ovisna o hidroenergiji pa je osjetljiva na suše koje isušuju akumulacije hidroelektrana.

Slika nije dostupna Zbog napetosti između Kine i Tajvana, Apple bi mogao odgoditi početak prodaje nove generacije iPhonea

Zbog ranijih zatvaranja kineskih tvornica došlo je do poremećaja opskrbe, smanjenja ponude i povećanja cijena proizvoda te, kako prenose na The Vergeu, neki analitičari smatraju da bi i sada mogao uslijediti sličan scenarij i rast cijena litija i polikristalnog silikona. No iz Foxconna i Volkswagena ipak kažu kako ne treba očekivati velike disrupcije, kao niti kašnjenja u proizvodnju zbog trenutačne situacije i zatvaranja tvornica.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti