Zbogom, Google, bilo je dobro dok je trajalo!

Iako na operativnom sustavu i ekosustavu za aplikacije još treba raditi, u Huaweiju su uvjereni kako su napravili dovoljno da se više ne moraju okretati prema Googleu.

Martina Čizmić | 31.01.2020. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Trgovinski rat između SAD-a i Kine neće tako skoro završiti, a tvrtke (s obje strane) koje su se našle u nezavidnom položaju sve češće traže alternativna rješenja.

Jedna od tvrtki koja se našla na udaru američkih ograničenja jest i Huawei, koji od svibnja prošle godine ima ograničene mogućnosti poslovanja s američkim tvrtkama.

Naime, zbog američke zabrane Huaweijevi mobilni uređaji ostali su bez Googleovih servisa. Točnije, svi novi uređaji koji su predstavljeni nakon te zabrane na sebi nemaju Googleove aplikacije niti Googleovu verziju Androida. Uređaji koji su već bili predstavljeni i prodani uredno imaju pristup svim Googleovim servisima i ažuriranjima.

Slika nije dostupna Huawei se sprema zamijeniti Googleove aplikacije brže no što smo mislili

No u Huaweiju nisu željeli ništa prepustiti sreći i počeli su razvijati vlastiti operativni sustav te popratne aplikacije koje bi bile pandan Googleovima i pružile iste usluge korisnicima.

Iako na operativnom sustavu i ekosustavu za aplikacije još treba raditi, u Huaweiju su uvjereni kako su napravili dovoljno da se više ne moraju okretati prema Googleu.

U intervjuu za austrijski Der Standard, Huaweijev manager za Austriju, Fred Wangfei, jasno je rekao kako su Googleu rekli zbogom. Razlog - ne žele biti u poziciji da im se slična zabrana ponovi opet u budućnosti.

Zato su spremni, samo ove godine, uložiti 3 milijarde dolara kako bi 4000 developera radilo na njihovu HMS sustavu, a dodatna milijarda rezervirana je za marketing.

Naš prvi izbor je otvoreni Android ekosustav, uključujući GMS (Google Mobile Services) - što nam je i pomoglo da postanemo drugi na svijetu po broju isporučenih pametnih telefona. Uvrštavanje Huaweija na popis entiteta rezultiralo je razvojem HMS-a (Huawei Mobile Services) te pozivamo developere da nam se priključe, rekao je Wangfei. 

Jačanje Huaweijeva ekosustava i alternativnih aplikacija omogućilo bi mu vraćanje na Europska tržišta s najnovijim uređajima, koji su sad zbog cijele situacije dostupni samo u Kini. Uostalom, upravo je kinesko tržište to koje oduvijek funkcionira bez Googleove verzije Androida i popratnih servisa.

Huawei Ne treba im Google: Huawei ima novo rješenje za karte i navigaciju na svojim telefonima

Predstavljanje Honor Visiona Huawei će sljedeće godine lansirati nove uređaje s Harmony OS-om

Najveći problem za Huawei predstavljaju aplikacije drugih servisa, kao što su globalno popularni Facebook i WhatsApp. Trebali bi nekako "nagovoriti" developere da uz pripremu aplikacija za Appleovu i Googleovu trgovinu aplikacijama, sad uključe pripreme i za Huaweijevu.

Iz Huaweija i dalje ističu kako je Android njihov prvi izbor za operativni sustav na njihovim uređajima, ali ako dođe do toga da ga više neće smjeti upotrebljavati, spremni su sa svojim operativnim sustavom.

Dosad su se Huaweijevi uređaji prodavali i u Hrvatskoj s Googleovim aplikacijama i servisima zahvaljujući činjenici da su predstavljeni prije zabrane. No novi uređaji više neće imati tu mogućnost. U Huaweiju su najavili kako će na određenim tržištima početi s prodajom uređaja bez Googleovih servisa u ograničenoj seriji. Trenutačno im nije toliko bitno da rasprodaju uređaje, već da dobiju povratnu informaciju od korisnika. (Mi smo na Zimu imali prilike isprobati Huaweijev uređaj bez Googleovih servisa i, moramo priznati, to nam nije smetalo, op.a.)

Huawei Mate30 Pro RECENZIJA: Huawei Mate 30 Pro – kineski adut vrhunskih performansi za kojim čeznemo

Jesu li i korisnici spremni na to, pokazat će upravo 2020. i nova serija P40 koja bi uskoro trebala biti predstavljena.

Izvor: Der Standard

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti