ZFF i ove godine organizira popularnu radionicu "Moja prva videoigra"

ZFF i ove godine, u sklopu programa Industrija, organizira radionicu "Moja prva videoigra" namijenjena osnovnoškolcima.

Martina Čizmić | 06.10.2022. / 10:12

ZFF-ov program Industrija (Foto: ZFF)

 Zagrebački filmski festival i ove godine organizira program Industrije, platforme za edukaciju i umrežavanje filmskih stručnjaka u regiji. Tijekom nekoliko dana održavanja ZFF-a, zainteresirani će moći poslušati brojna predavanja, sudjelovati u radionicama, panel-diskusijama, okruglim stolovima, ali i masterclassovima namijenjenima svim dobnim skupinama - od školaraca do filmskih profesionalaca. 

Među gostima predavačima ovogodišnjeg jubilarnog festivalskog izdanja posebno se ističe ime Cristiana Travagliolija, montažera koji stoji iza vizualnih remek-djela talijanskog redateljskog velikana Paola Sorrentina. Dobitnik nagrade Europske filmske akademije na masterclassu će govoriti o iskustvu rada na filmovima kao što su Velika ljepota, Mladost, Božja ruka kao i Netflixovoj seriji Mladi papa. Predavanje je organizirano u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu i Društvom hrvatskih filmskih montažera.

Radionica Moja prva videoigra (Foto: ZFF) Zanimljiva kreativna radionica uči djecu kako napraviti svoju prvu videoigru

Predavanje Cristiana Travagliolija moderirat će nagrađivani hrvatski montažeri Vladimir Gojun i Tomislav Pavlic, koji će u sklopu Industrije održati i radionicu izrade filmskih trailera. U sklopu petodnevne radionice ovi iskusni montažeri mentorirat će mlade profesionalce u izradi filmskih trailera, forme iznimno važne za promociju i marketing filma. Radionica će se održati u suradnji s novoosnovanim Društvom hrvatskih filmskih montažera i zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti.

Na slavljeničkom izdanju Industrije masterclass će održati i poznati hrvatski glumac s danskom adresom – Zlatko Burić Kićo (Diler, Slatke prljave stvari, Ne gledaj mi u pijat). Burićevo najnovije glumačko ostvarenje, Zlatnom palmom nagrađen Trokut tuge Rubena Östlunda, prikazuje se izvan konkurencije Glavnog programa ZFF-a. Burić će u sklopu predavanja govoriti o svojoj glumačkoj karijeri, njezinim počecima, iskustvu rada u kazalištu i na filmu, razlici rada na manjim nezavisnim i velikim svjetskim produkcijama, kao i o vlastitom načinu i procesu rada, osobnim i profesionalnim inspiracijama i životnim odabirima. Nakon razgovora prikazat će se njegov film Diler iz 1996, redatelja Nicolasa Windinga Refna. Predavanje je organizirano u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske.

U suradnji s platformom RE-ACT i Hrvatskim audiovizualnim centrom održat će se predavanje Osloni se na marketing, o izazovima filmskog marketinga u digitalnom dobu. Talijanski stručnjaci Alessandro Gropplero i Christine Pelekani pojasnit će kako što uspješnije plasirati film i izdvojiti ga iz mase drugih naslova te producentima ponuditi alate za uspješno predstavljanje i pozicioniranje filmova na digitalnom tržištu.

Sirijski multimedijalni umjetnik Jack Gutmann nakon vlastitog iskustva bijega iz ratne Sirije kreirao je videoigru Path Out, podržanu od austrijskog UNHCR-a. Na predavanju Pripovijedanje u videoigrama kao način nošenja s traumom Gutmann će s publikom podijeliti svoje iskustvo rada na projektu, pojasniti kako videoigrama osnaživati empatiju prema izbjeglicama te kako je igra došla do šire publike unatoč svom skromnom budžetu. Predavanje donosimo u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Radionica Moja prva videoigra (Foto: ZFF) Napraviti jednostavnu videoigru nije problem, samo treba krenuti

Industrija donosi i posebno događanje DAN DKE – UREDA MEDIA: UPOZNAJ SVOJEG SUSJEDA! – naše (ne)organske suradnje! u zajedničkoj organizaciji DKE – Ureda MEDIA iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Srbije i ZFF-a, s fokusom na prekograničnu suradnju, i to u kontekstu klastera za sadržaj novog programskog razdoblja Kreativna MEDIA 2021. – 2027. Također u suradnji s Torino Film Lab & Green Film Lab (Italija), DKE – Uredi Bugarske, Grčke, Hrvatske i Srbije predstavit će ekološki održive prakse u filmskoj produkciji i podučiti filmske profesionalce kako primijeniti zeleni protokol i najbolje današnje prakse u pogledu uštede energije, transporta, smještaja, cateringa, dekoracije seta, gospodarenja otpadom, recikliranja i komunikacije. Oba događanja moderirat će voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović.

Radionički programi središnji su segment Industrije pa tako i ove godine. U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja organizira se novo izdanje dugogodišnje radionice Moj prvi scenarij pod vodstvom redatelja Pjera Žalice i Antonija Nuića. Studenti filmskih akademija iz regije ponovno će se okupiti u sklopu programa Industrija Mladost! gdje će na intenzivnim radionicama razvijati svoje kratkometražne igrane filmove te ih naposljetku predstaviti međunarodnom žiriju na pitchingu otvorenom za javnost.

Djeca osnovnoškolskog uzrasta na radionici Moja prva videoigra učit će kako nastaju videoigre. Zainteresirani školarci na radionicu će se morati prijaviti putem e-mail, a više informacija moguće je pronaći na službenim stranicama ZFF-a.

Program Festivali pod reflektorom predstavlja naslove koje su za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine europskih filmskih festivala, od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Riga Film Festivala, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts.

Podsjetimo, ZFF se održava od 23. do 30. listopada 2022. u Zagrebu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti