Znanstvenici otkrili novi način liječenja jednog od najčešćih i najrazornijih oblika raka mozga

Naš sedmogodišnji projekt nudi tračak nade za pronalaženje rješenja za disregulaciju Hox gena, koja je povezana s rastom Glioblastoma Multiforme i drugih karcinoma, a koja se pokazala kao neuhvatljiva kao meta već toliko godina, tvrdi voditelj znanstvenog istraživanja.

Branimir Vorša | 09.05.2022. / 10:33

Zloćudni tumori, ilustracija
Zloćudni tumori, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rezultati sedmogodišnjeg istraživanja sugeriraju da bi mogao postojati novi pristup u liječenju jednog od najčešćih i najrazornijih oblika raka mozga kod odraslih - Glioblastoma Multiforme (GBM).

U studiji koju je objavio znanstveni časopis BMC Cancer, znanstvenici sa Sveučilišta Surrey pokazuju da je kratki lanac aminokiselina (peptid HTL-001) učinkovit u ciljanju i inhibiciji funkcije obitelji gena odgovornih za rast GBM-a, odnosno takozvanih Hox gena. Studija je provedena na staničnim i životinjskim modelima.

Slika nije dostupna Molekularni biolozi s IRB-a otkrili su novi krvni biljeg za metastatski rak prostate

Peptid HTL-001 korišten u studiji prošao je sigurnosno ispitivanje i prikladan je za ispitivanja na pacijentima. Sad se razmatraju ispitivanja i u drugim vrstama raka.

Ljudi koji boluju od Glioblastoma Multiforme imaju pet posto stope preživljavanja tijekom petogodišnjeg razdoblja, a to je brojka koja se nije poboljšala desetljećima. Iako smo još u ranoj fazi procesa, naš sedmogodišnji projekt nudi tračak nade za pronalaženje rješenja za disregulaciju Hox gena, koja je povezana s rastom GBM-a i drugih karcinoma, a koja se pokazala kao neuhvatljiva kao meta već toliko godina, ističe Hardev Pandha, voditelj navedenog istraživanja i profesor medicinske onkologije na Sveučilištu Surrey.

Ironično, Hox geni su odgovorni i za zdrav rast moždanog tkiva, ali se obično utišaju pri rođenju nakon snažne aktivnosti u rastućem embriju. Međutim, ako se opet neprimjereno 'uključe', njihova aktivnost može dovesti do progresije raka. Disregulacija Hox gena odavno je prepoznata u GBM-u.

Testiranje (Foto: Getty Images) Britanci kreću u poseban znanstveni pothvat: Pokaže li se ovaj test točnim, mogao bi potpuno promijeniti postupak ranog otkrivanja raka

Istraživanje je provedeno u suradnji sa sveučilištima u Surreyu, Leedsu i Texasu te HOX Therapeutics, startup tvrtkom Sveučilišta u Surreyu koja se temelji na Sveučilišnom istraživačkom parku Surrey.

Nama su očajnički potrebni novi načini liječenja ovih agresivnih tumora mozga. Usmjeravanje na razvojne gene poput gena HOX koji su nenormalno uključeni u tumorskim stanicama mogao bi biti nov i učinkovit način da se zaustavi rast glioblastoma i da postanu opasni po život, kaže profesorica Susan Short, koautorica studije sa Sveučilišta Leeds.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti